Egyetértés migrációügyben

A külső határok védelmének erősítése és az illegális bevándorlók hazaküldésének gyorsítása mellett állt ki az uniós belügyminiszterek tanácskozása Innsbruckban

Ulicza Tamás – 2018.07.13. 02:17 –

A határvédelem szigorítása, és az illegális bevándorlók gyorsabb hazaküldése mellett foglaltak állást Innsbruckban az uniós belügyminiszterek tanácskozásukon. Bécs, Berlin és Róma gyors megoldást ígér.

Horst Seehofer, Herbert Kickl és Matteo Salvini 20180713 Horst Seehofer német, Herbert Kickl osztrák és Matteo Salvini olasz belügyminiszter: Berlin, Bécs és Róma együtt dolgozik majd a megoldásokon (Fotó: Reuters - Lisi Niesner)

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Ausztria elő akarja mozdítani a közösség külső határvédelmét megerősítő és az embercsempészet visszaszorítását célzó intézkedések elfogadását – derült ki abból a hivatalos dokumentumból, amelyet a csütörtökön Innsbruckban tartott informális belügyminiszteri találkozóra állítottak össze Bécsben. Az osztrák elnökség terveit összefoglaló dokumentum szerint 2020-ra jelentősen ki kellene bővíteni az EU határvédelmi ügynökségét (Frontex), és javítani kellene az unión kívüli államokkal folytatott együttműködést az illegális bevándorlók visszaküldése terén. A migránsok számára többé már nem lenne vonzó lehetőség az észak-afrikai partokon csónakokba szállni. Afrikának pénzügyi támogatást és egy beruházási tervet nyújtanának – derült ki a dokumentumból.

A kormányoknak és nem az embercsempészeknek kell eldönteniük, kik kaphatnak menedékjogot Európában – mondta Horst Seehofer német tárcavezető a csütörtöki innsbrucki uniós belügyminiszteri találkozó előtt, mikor olasz kollégájával, Matteo Salvinivel, és a házigazda Herbert Kickl osztrák belügyi tárcavezetővel tárgyalt. Salvini kiemelte, hogy a három ország mostantól együtt dolgozik majd, hogy csökkentse a partot éréseket és a haláleseteket a Földközi-tengeren. Olaszország nem bírja tovább, hogy a bevándorlók egyetlen érkezési pontja legyen – mondta Salvini, de hozzátette: ha az olasz modell válik uralkodóvá Európában, az ok lesz a büszkeségre. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az ő problémája „a ma, nem a pár hónap múlva”. A három ország július 19-én újabb tanácskozást tart Bécsben, hogy gyors megoldást találjanak a migráció megfékezésére.

„Hogy megmenthessük Schengent, elkötelezetten kell dolgoznunk az Európai Unió külső határainak hatékony védelmén” – mondta Kickl az uniós belügyminiszterek találkozója utáni sajtótájékoztatón, de hozzátette: az éremnek csak egyik oldala a határvédelem, a másik egy krízisálló menekültrendszer, de csak akkor építhetünk hidakat, ha „közeledünk a másikhoz”. A szolidaritásról csak a menekültek elosztása kapcsán beszéltünk eddig, de szélesebb értelemben kell értenünk: magába kell foglalnia a határok védelmét is – emelte ki.

A migráció kritikus kérdés Európa jövőjében – mondta Seehofer, aki szerint a politikusoknak vissza kell nyerniük az európai emberek bizalmát azzal, hogy nem csak beszélnek, hanem gyors megoldásokkal állnak elő. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért felelős biztosa az unión kívüli központok kapcsán kiemelte, hogy az EU nem szervezi ki egyetlen kötelességét sem, és szomszé­dait partnereknek tekinti, akikkel közösek a kihívások, így a megoldást is együtt kell keresni. Ugyanakkor nem lehetünk hatékonyak, ha nincs egy jól működő európai menekültügyi rendszerünk, aminek létrehozásában a következő hat hónap létfontosságú lesz – mondta.


Röviden

Arra kéri a kormányt és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a Fidesz és a KDNP, hogy „kőkeményen” képviselje a magyar emberek érdekeit az ENSZ migrációs csomagjáról szóló vitában pénteken New Yorkban – nyilatkozta Nacsa Lőrinc, a KDNP-frakció szóvivője csütörtökön. Nacsa hangsúlyozta: a magyar emberek már döntöttek, Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni. Az ENSZ migrációs csomagja teljesen bevándorláspárti, és ha ezt ebben a formában elfogadják, az „lényegében egyenlő a Soros-terv elfogadásával” – mondta a szóvivő. Hozzátette: bár egyre több országban szólalnak fel az illegális migráció megállításáért, globális szinten mégis a migránsok befogadását akarják ránk erőltetni. Soros György emberei ott vannak az ENSZ intézményeiben is, a Soros-alapítvány épp ezekben a napokban az ENSZ-ben lobbizik – jegyezte meg. A migrációt nem támogatni, hanem megállítani kell – jelentette ki Nacsa Lőrinc.

Macedónia is elutasítja, hogy uniós menekülttáborokat hozzanak létre területén – mondta Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter a Die Welt című konzervatív német lap csütörtöki számában megjelent interjúban.
A Balkán „egy sziget az Európai Unió közepén, s ennek a szigetnek” az orszá­gait nem lehet arra kérni, hogy átvállaljanak egy ekkora terhet, ha nem részei az EU-nak – fogalmazott Dimitrov.