A várakozások szerint teljesített májusban az ipar

Az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseinek hatására, a gazdasági szereplőkversenyképességének javulása nyomán a járműgyártás mellett több ágazat is megerősödött

Zováthi Domokos – 2018.07.13. 02:04 –

Májusban az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kormány álláspontja szerint jövőre az ipar további növekedésére számíthatunk, és ezt a bizalmi indexek, konjunktúrajelentések is alátámasztják.

9 20180713

Az ipari termelés májusi alakulása a vártnak megfelelő – mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára tegnap az M1-en az ipari termelés adataira reagálva. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette, hogy májusban az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,8 százalékkal emelkedett.

A helyettes államtitkár kifejtette, több terület is a várt teljesítményt hozta, a vegyipar 16,3 százalékkal, a gumiipar 11,8 százalékkal növekedett, a villamos-berendezések gyártása tizenegy százalék felett teljesített, az elektronikai ipar és azon belül a híradástechnikai eszközök gyártása majdnem 53 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát. Az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseinek hatására, a gazdasági szereplők versenyképességének javulása nyomán a járműgyártás mellett több ágazat is megerősödött, amelyek képesek a hazai ipari termelést tartani, ilyen például a gyógyszergyártás, az orvosi technológia, az elektronikai ipar különböző ága, a járműgyártáshoz kapcsoló vegyipari terület – tette hozzá Pomázi Gyula.

Hangsúlyozta, jövőre az ipar további növekedésére számítanak, és ezt a bizalmi indexek, konjunktúra jelentése is alátámasztják. A kormány intézkedései a hazai ipar versenyképességének javítását szolgálják, ezzel a hazai vállalkozások hatékonyabban, termelékenyebben tudnak bekapcsolódni az értékteremtésbe – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Az ITM lapunknak küldött közleményében megállapította, jól halad a kormány újraiparosítási programja, 2018 első öt hónapjában 3,1 százalékkal bővült a magyar ipar kibocsátása.

A nemzetgazdasági ágak közül idén májusban a bányászat termelése volt a legjelentősebb, a szektorban ugyanis 38 százalékos növekedést mértek.

A KSH adataiból az is kiderült, hogy az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártása 4,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, elsősorban az összes értékesítés 62 százalékát adó hazai eladások növekedése miatt, mközben a kivitel stagnált. A legnagyobb súlyt képviselő húsfeldolgozás, –tartósítás, húskészítmény- gyártás 5,9 százalékkal nőtt, a tejfeldolgozás azonban 6,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.


A mezőgazdasági termelői árak is nőttek

Májusban 0,6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 4,6 százalékos növekedéséből, és az élő állatok és állati termékek árának 6,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze. A gabonafélék ára tíz százalékkal emelkedett egy év alatt májusra, az áprilisi 10,7, és a márciusi 10,2 százalékos drágulást követően. A gyümölcsök és a zöldségek ára egyaránt 7,9 százalékkal nőtt. A burgonya ára 3,7 százalékkal csökkent egy év alatt – közölte a KSH. A tárolt burgonya ára tizenhat százalékkal csökkent, az újburgonyáé pedig hatvannyolc százalékkal nőtt – tették hozzá.