Műfaji sokszínűség a zsidó fesztiválon

Hat fővárosi helyszínen rendezik meg a programsorozatot

Zsiray-Rummer Zoltán – 2018.07.13. 01:45 –

Kiállítások, koncertek, felolvasóestek, szín­házi előadások és könyvbemutatók is várják a közönséget a 21. Zsidó Kulturális Fesztiválon augusztus 26. és szeptember 2. között hat budapesti helyszínen.
A Dohány utcai Zsinagóga, a Goldmark Terem, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Ráday utcai 2B Galéria és a Bálint Ház ad otthont az idei, 21. Zsidó Kulturális Fesztiválnak, amelyet augusztus 26. és szeptember 2. között tartanak – jelentette be tegnap Deák Andrea fesztiválkoordinátor a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. A távirati iroda tudósítása szerint elmondta, hogy a nyitókoncerten a Budapest Klezmer Band és a Barcelona Gipsy balKan Orchest­ra ad koncertet Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs közreműködésével. A fellépők között lesz Malek Andrea, aki Szalóki Ági, Balázs Fecó és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar közreműködésével ad koncertet, a MÁV Szimfonikusok kamaraformációja, Avishai Cohen és triója, Takács Nikolas és Veres Mónika, a Sabbathsong Klezmer Band vendégeként Nyári Károly és zenekara, Bíró Eszter, Bodrogi Éva és Falusi Mariann, az Ethnofil együttes, valamint a Klezmerész együttes Bangó Margittal. A Musica Ficta együttes a keresztény, a muszlim és a zsidó világ zenei hagyományát mutatja be a budapesti Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet támogatásával. Seres Ildikó, Vida Péter és Müller Péter Sziámi Seress Rezső dalait szólaltatja meg, a Bob és Bobék Orchestra társulat pedig Rejtő Jenő-regény­figurákat idéz fel. Csordás Klára mezzoszoprán és Harazdy Miklós zongoraművész zsidó zeneszerzők műveit adja elő, Korcsolán Orsolya hegedűművész úgyszintén zsidó komponisták amerikai filmekhez írt zenéit mutatja be. A színházi programok között lesz például egy felolvasóest Rubin Eszter Bagel című regénye alapján, valamint Fullajtár Andrea, Grisnik Petra, Simon Kornél és Makranczi Zalán előadásában egy levélválogatás. Fotótárlat nyílik Féner Tamás munkáiból Jákob létrája címmel, illetve a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásával Az arab világ utolsó virágzó zsidó közössége: Dzserba szigete címmel.

A sajtótájékoztatón Heisler András, a Mazsihisz elnöke a vidéki programelemeket emelte ki: Debrecenben színházi előadásokkal, Szentendrén tárlattal csatlakoznak a rendezvényhez.