Magyar kézművesek mennek Új-Mexikóba

Rangos népművészeti vásáron szerepelnek alkotóink

ZZ – 2018.07.13. 01:44 –

Négy magyar kézműves is meghívást kapott az Egyesült Államokba, a Santa Fé városában zajló nemzetközi népművészeti vásárra, a rendezvényt ötven ország százötven alkotójának részvételével tartják – mától vasárnapig.

Borsos Gyula és Szűcs Imre fazekas, Paál Sándor tűzzománckészítő, valamint Zsigmond Zsuzsa kéziszövő is részt vesz az Egyesült Államokban, Santa Fé városában a mától vasárnapig zajló, International Folk Art Market elnevezésű, nagyszabású népművészeti fesztiválon és vásáron. Ötven országból százötven alkotó kapott meghívást, és mintegy húszezer látogatót várnak. A kézművesek közül csupán nyolc érkezik Európából, és a rendezvény tizenöt éves története alatt is csupán egyetlen magyar, Sütő Levente bútorfestő-asztalos és fafaragó mester vett részt eddig az új-mexikói bemutatón – közölték a magyar részvétel szervezői a távirati irodával.

Az idei rendezvény tiszteletbeli elnöke Muhammad Yunus Nobel-békedíjas bangladesi közgazdász lesz, aki olyan programokat dolgozott ki és valósított meg hazájában, amellyekkel lehetővé tette, hogy mélyszegénységben élők nagy számban legyenek képesek kisvállalkozásokat alapítani és saját lábukra állni, mikrohitelek segítségével.

Borsos Gyula fazekasmester több külföldi műhelyben is megfordult, majd saját műhelyt alapított Magyarországon Borsos Dorottyával közösen, 2015 őszén. A karcagi születésű Szűcs Imre a Kossuth-díjas fazekasmesternél, Kántor Sándornál is tanult, Tiszafüreden indított saját műhelyt, jelenleg feleségével és két lányával együtt dolgozik.

Paál Sándor építészmérnökként végzett a budapesti Műegyetemen, ott kezdett tűzzománcozni is 1980-ban, Kákonyi István keze alatt. Ma ékszereket, képeket, tükröket készít, vörösréz alapra.

Zsigmond Zsuzsa kertészmérnökként végzett, de már egyetemi évei során érdeklődött a kézművesmesterségek, azokon belül is főleg a szövés iránt. Leginkább pamuttal és lennel dolgozik, munkái döntően a magyar nyelvterület szőtteseinek motívumvilágából táplálkoznak, de vannak saját tervezésű anyagai is. Túlnyomórészt terítőket, kendőket, babahordó kendőket, kisebb zsákokat, ritkábban tarisznyákat, függönyöket, ágytakarókat készít, valamint családi és gyermek kézműves-foglalkozásokat is vezet.