Horvát futballbölcső

Az aranygeneráció legjobbjai többségükben zágrábi vagy spliti klubokban nevelkedtek, az ottani bajnokságban szerezték meg az alapokat

RR – 2018.07.13. 01:36 –

A horvát válogatott – egygólos hátrányból fordítva – 2–1-re legyőzte az angolokat a vb-elődöntőben, s vasárnap a trófeáért játszhat a francia csapattal. Sokan, sokféle megközelítésből próbálták megfejteni Zlatko Dalic legénységének sikerét, s a megfejtések között szerepelt az is, hogy a legjobb horvát játékosok már gyerekkoruktól nagyon erős klubok korosztályos csapataiban játszanak. Na, ez az, ami nem igaz.

16 20180713
Természetesen megállja a helyét, hogy a Bajnokok Ligájában is főszerepet játszó egyesületekből kerülnek ki a horvát válogatott legjobbjai. Így az oroszországi tornán tündöklők közül Luka Modric és Mateo Kovacic a Real Madrid, Ivan Rakitic a Barcelona, Dejan Lovren a Liverpool, Mario Mandzukic a Juventus tagja, mindegyik csapat szerepelt az elmúlt években döntőben, s Kovacic kivétel a horvátok pályára is léptek. Sime Vrsaljko az idén Euró­pa Ligát nyert az Atéticóval, Marko Pjaca a legutóbbi BL-döntős évben kiegészítőember volt a Juvéban. Ugyanakkor a legjobb horvát játékosok közül – Ivan Rakitic kivételével, aki soha nem szerepelt horvát klubban, Svájcban született, s nőtt fel, hajdanán az édesapjának azért „jegelték” a svájci állampolgársági kérelmét, mert ő a horvátot választotta, bármilyen fura is így leírni, a szülőföldje csapata helyett –, a döntő többség a horvát futball, elsősorban a spliti Hajduk és a Dinamo Zagreb neveltje.

Kovacic és Mandzukic külföldön töltötte gyerekkorát, de aztán a felnőttkor előtt Horvátországba került (Mandzukic visszakerült, hiszen Slavonski Brodban született), Ivan Strinic eltöltött ugyan húszévesen egy évet a francia Le Mans-nál, annak is a B-csapatánál, de aztán hazatért.

Domagoj Vida huszonegy-huszonkét évesen kint volt a Bayer Leverkusennél, de egy mecset kapott egész szezonban, aztán ő is hazatért.

Nem igaz tehát az, hogy minőségi futballválogatottat a mi térségünkben csak akkor lehet építeni, ha a játékosok minél hamarabb külföldre mennek, ergo kiszakadnak a hazai közegből. A Dinamo Zagreb bizonyos szempontból biztosan nem lehet példa – Luka Modricnak is az ottani korábbi vezérkar gazdasági szabálytalanságai miatt kellett bíróság elé állnia Horvátországban –, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy mind ott, mind a legnagyobb dalmát riválisnál, a Hajduknál nagyszerű szakmai munka folyik. Érdemes megnézni táblázatunkat, Ivan Perisic és Mateo Kovacic (valamint ismét csak Ivan Rakitic) kivételével minden kulcsjátékos még hazai klub tagjaként ünnepelte huszadik születésnapját. Ám az is tény, hogy a remek otthoni alapokra tudtak kint építkezni, kiváló mentalitással rendelkeznek, megfelelően agresszívek, terhelhetőek, egyszersmind a technikai képzettségnek is birtokában vannak.