Southgate-nek járna a lovagi cím

Az angolok az első félidőben eldönthették volna a maguk javára a moszkvai elődöntőt

Dénes András – 2018.07.13. 01:34 –

Mintha elátkozott lenne az angol válogatott a nagy tornák elődöntői­ben. Bármennyire hihetetlenül is hangzik: az 1966-os, hazai rendezésű világbajnokság megnyerése óta négyszer játszhatott Európa-bajnokságon vagy vb-n a fináléba jutásért, s mindannyiszor kikapott.

John Stones 20180713 Döntő pillanat a 99. percben: John Stones fejesét a kapu jobb sarkánál Sime Vrsaljko a gólvonal előtt kifejelte (Fotó: Reuters - Carl Recine)

Két évvel a nagy siker után, 1968-ban a jugoszlávoktól az olaszországi Eb-n, aztán a sokat emlegetett, ugyancsak Itáliában rendezett Mondialén a nyugatnémetek ellen, aztán a hazai rendezésű, 1996-os kontinensbajnokságon, az akkor már egyesített német válogatottól. Meg most, Oroszországban, a horvát csapattól. Football is coming home – énekelték huszonkét éve Manchestertől Londonig minden Eb-városban a háromoroszlánosok hívei, s ezt a dal lett a mostani torna alatt az ő „Az éjjel soha nem érhet véget”-jük. Anglia csaknem egy hónapon át csodálkozott, reménykedett és szurkolt, miközben új hősöket zárt a szívébe. Olyan futballistákat, akik Harry Kane kivételével még a Premier League legnagyobb sztárjai közé sem tartoznak, de a Gareth Southgate által kitalált egyszerű szisztémában lubickolva, egészen az elődöntőig jutottak.

Ám a legénység a második félidőre, különösen annak hajrájára elkészült az erejével, de aztán a hosszabbításban még egyszer feltámadt. John Stones éppen olyan jól fejelt kapura, mint a panamaiak ellen, de Vrsaljko kifejelte a labdát a gólvonalról.

A játékosok könnyeztek a lefújás után. Harry Kane azt mondta, jól szerepeltek a tornán, s okkal reménykednek abban, hogy nem kell újabb bő húsz évet várni egy újabb nagy verseny elődöntőjére. A szurkolók továbbra is a csapat mellett állnak.

Tudva arról, hogy az 1966-os világbajnoki arany után Alf Ramsey-t, majd 2002-ben a korábbi vb-elődöntős kapitányt, Bobby Robsont is lovaggá ütötte a királynő, azt követelik, hogy a létező leggyorsabban Gareth Southgate is kapja meg ezt az elismerést.