Visszautasította Trump kijelentéseit a Kreml

Az amerikai elnök Oroszország túszának nevezte Németországot az Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyének kapcsán

MH/MTI – 2018.07.12. 15:11 –

A Kreml visszautasította Donald Trump amerikai elnök kijelentését, miszerint Németország Oroszország túsza lenne - erről  Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő beszélt moszkvai sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Donald Trump amerikai elnök szerdán a brüsszeli csúcstalálkozón azt mondta, Németország hibát követ el a 11 milliárd dolláros Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték építésének támogatásával, hogy még több orosz gázt importáljon, miközben elmarad a NATO tagállamai által a katonai kiadásokra meghatározott cél teljesítésében.

Peszkov szerint nem lehet egyetérteni azzal az állítással, hogy Németország nagy gázvásárlóként függő viszonyba kerül (Oroszországtól). A vezetéken eljutó gázszállítmányok nem vezetnek egyik vagy másik ország függőségéhez, viszont szavatolják a stabilitást és a jövőbeni fejlesztéseket - állapította meg.

A Kreml szerint a gázszállítások forrásának kiválasztásakor az európai vásárlóknak mérlegelniük kell, hogy az milyen hasznot hoz. "Úgy véljük, hogy ez a gazdasági konkurencia kérdése, és a vásárlóknak mérlegelniük kell, melyik forrást részesítik előnyben". A Trump által az Északi Áramlattal szemben megfogalmazott kritika a "tisztességtelen kereskedelem" egy formája - állította az orosz elnöki szóvivő. Hozzátette: kísérlet arra, hogy az európai vásárlókat arra kényszerítse, vegyenek drágább cseppfolyósított gázt, mint amilyet más forrásból lehetne szállítani, beszerezni. 

Oroszország évtizedek óta bizonyította és továbbra is bizonyítja, hogy megbízható szavatolója az európai energiabiztonságnak. Semmilyen más szállító eddig nem mutatott fel a gázvezetékeken szállított gáz terén ilyen stabilitást és biztonságot - fejtette ki Dmitrij Peszkov.     

A szóvivő az Északi Áramlattal szembeni amerikai bírálatról szólva még azt is mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök július 16-i találkozója a finn fővárosban a két ország közötti számos nézeteltérés miatt amúgy is annyira bonyolult lesz, hogy bármilyen előzetes kijelentés aligha ronthat tovább kapcsolatrendszerükön.