Az elemző szerint az országgyűlési frakció megmentheti a Jobbikot

Úgy tűnik, nem stimmel a párt kampánybeszámolója

MH/MTI – 2018.07.12. 12:01 –

Farkas Örs politikai elemző szerint országgyűlési frakciója megmentheti a megszűnéstől a büntetések miatt nehéz anyagi helyzetbe került Jobbikot.

Az elemző a M1 aktuális csatorna műsorában csütörtökön azt mondta, ugyan nehezíti a Jobbik helyzetét, hogy a párt tagjainak jelentős része kilépett, az országgyűlési frakció a Jobbik berkein belül marad, ez pedig az államin kívül a legnagyobb forrása lehet a politikai közösségnek.

Úgy vélekedett, ha a Jobbik nem kampányol a 2019-es európai parlamenti és az önkormányzati választásokon, akkor az a helyzet állhat elő, hogy a párt a jövőben nem képes biztosítani saját finanszírozását. Szerinte egyébként kampányolni fognak.

Az elemző kitért arra is, hogy a párt közlése szerint a Jobbik százmillió forintot kapott a támogatóktól az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által a 2017-es plakátkampány miatt kiszabott büntetés kifizetésére, de azt a kampányra használták fel. A közzétett elszámolásban csak húszmilliót tüntettek fel, nyolcvanról nem számoltak be - mondta.

Szerinte a Jobbik azért "trükközik a számokkal", hogy ne lépjék át a kampányra fordítható költségvetési határt.

Nem stimmel a Jobbik kampánybeszámolója
Nem stimmel a Jobbik kampánybeszámolója, annak ellenére szerepel benne ugyanis egy 84 millió forintos kölcsön, hogy a párt - elnökének elmondása szerint - képtelen banki hitelhez jutni - írta a Magyar Idők.

A lap arra alapozva számol be erről, hogy Sneider Tamás pártelnök az RTL Híradónak azt mondta, a Jobbik 2017 tavasza óta képtelen banki hitelhez jutni, ugyanis még a párt számlavezető bankja is visszautasította a hiteligényléseket. Ennek ellenére a párt június 8-án közzétett kampánybeszámolójában szerepel egy 84 millió forintos tétel az egyéb források között, Hitel címszó alatt.

Az újság szerint erre több magyarázat is lehetséges. Elképzelhető, hogy Sneider Tamás állításával szemben a Jobbik mégis kapott hitelt a választási kampányban. Ezt a verziót erősítheti, hogy a korábbi pártelnök, Vona Gábor is beszélt banki hitelről.

Egy másik lehetséges magyarázat szerint a Jobbik nem pénzintézettől kapott hitelt. Ebben az esetben viszont újfent felmerülhet a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja, a pártok ugyanis nem kaphatnak bárkitől pénzügyi támogatást.

A harmadik verzió szerint valótlan a párt kampánybeszámolója, ami szintén súlyos szabálytalanságokra utalhat.
A beszámoló szabálytalansága már korábban is felmerült, mivel nyoma sincs annak a mintegy 100 millió forintnak, amelyet eredetileg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által, tiltott pártfinanszírozás miatt kiszabott kétszer 331 millió forintos szankció befizetésére szedtek össze a szimpatizánsaiktól, majd a párt vezetői bevallották, hogy azt elköltötték a választási kampányban. 

A beszámoló szerint mindössze alig több mint 20 millió forintnyi adományt használtak fel kampánycélokra, vagyis 80 millió forint sorsa továbbra is rejtély.
Az ellentmondásokat az ÁSZ hétfőn kezdődött ellenőrzése tisztázhatja majd, amelynek várhatóan 2019 tavaszán lehet eredménye. Közben a pártnál már ügyészségi nyomozás van folyamatban csalás gyanúja miatt. Emellett hamarosan megindulhat az adóhivatal 331 millió forintos behajtási eljárása, és 60 millió forinttal tartoznak a Magyar Postának is.

Eközben a pártkassza gyakorlatilag teljesen üres. Sneider Tamás keddi interjúja szerint mindösszesen 604 ezer forint van jelenleg a Jobbik számláján, miközben 2019 januárjáig a párt biztosan nem juthat állami támogatáshoz. A Magyar Államkincstár ugyanis júliustól elkezdte vonni a Jobbik költségvetési támogatását a számvevőszék által feltárt tiltott pártfinanszírozás miatt - olvasható az újságban.