További adócsökkentés hazai vállalkozásoknak

Palkovics László: A kormány folytatja az intézmények fejlesztését a megfelelő szakképzett munkaerő biztosítása érdekében, és emeli az oktatók fizetését

Putsay Gábor – 2018.07.12. 01:00 –

A gazdaság erősítése érdekében kiemelt fontosságú, hogy a magyar vállalkozások innovációs képessége javuljon, a gyártásban saját szellemi termék is megjelenjen.

Palkovics László 20180712 Palkovics László: Kiemelt az innováció (Fotó: Hegedüs Róbert)

A jövő évi költségvetés a vállalkozások számára jelentős fejlődési lehetőséget teremt – mondta tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A miniszter hangsúlyozta, a vállalkozások versenyképességének javítása érdekében 2019-ben tovább csökken a munkát terhelő adó. Felidézte, hogy a 2016-ban megkötött többéves bérmegállapodás alapján a szociális hozzájárulási adó mértéke két százalékponttal 17,5 százalékra mérséklődik, ami mintegy 260 milliárd forintot hagy a munkaadóknál. A társasági adó továbbra is kilenc százalék lesz, amely Európában a legalacsonyabb kulcs – tette hozzá a távirati iroda beszámolója szerint. Palkovics László hangsúlyozta, a kormány kiemelten kezeli a magyar kis- és középvállalkozások fejlesztését, mivel ezek foglalkoztatják a magyar munkavállalók 75 százalékát. Növekedési esélyüket javítja többek között a finanszírozási forrásokhoz jutás könnyítése, a források céltudatosabb felhasználása, a vállalati támogatások rendszere – sorolta.

A miniszter kitért arra, hogy a kormány folytatja a szakképző intézmények fejlesztését a megfelelő szakképzett munkaerő biztosítására. Jelezte, hogy a szakoktatók fizetését közelíteni kívánják a versenypiaci jövedelmekhez. A munkaerőhiány mérséklését segítheti a munkaerőpiacra lépést támogató új kedvezmény kialakítása, és megemlítette, hogy jövőre már az adóhivatal értesíti a vállalkozókat a dolgozó után igénybe vehető adókedvezményekről. Palkovics László kiemelte, hogy várhatóan ősszel a versenyképességi tanács elé kerül majd a vállalkozások versenyképességét növelő javaslatcsomag, amely további adócsökkentési lehetőségeket tartalmazhat. A miniszter fontosnak nevezte, hogy a magyar vállalkozások innovációs képessége kialakuljon és erősödjön, a gyártásban saját szellemi termék is megjelenjen. Elmondta: a kormány 2020-ra a GDP 1,8 százalékát kívánja kutatás-fejlesztésre, innovációra fordítani az állami mellett a vállalati részvétel arányának növelésével, amit a kutatás-fejlesztési és innovációs környezet átalakításával is segítenek úgy, hogy például a kisebb vállalatoknak is megérje fejlesztőmérnököt foglalkoztatni..