Erősödő kockázatitőke-ipar

Bizakodásra ad okot a sok korai fázisú befektetés Magyarországon

Zováthi Domokos – 2018.07.12. 00:59 –

Újra az erősödés jeleit mutatta a kockázatitőke-iparág az első negyedévben: a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint január–márciusban harminckilenc vállalkozás jutott 1,347 milliárd forint összértékben tőkéhez Magyarországon.

A távirati irodának küldött jelentés kiemeli, hogy a mélypont a tavalyi első negyedévben 710 millió forint volt, 2016 első negyedévében a befektetések összértéke – elsősorban az akkor még aktív Jeremie-alapok miatt – 3,850 milliárd forintot tett ki.

A tranzakciók mindegyikét kockázatitőke-befektetők (venture capital) valósították meg, magántőke-befektetés nem történt. A legtöbb tőkét az úgynevezett magvető fázisban lévő vállalkozások kapták, összesen 662 millió forintot. A tranzakciók számát tekintve harminckilenc befektetésből huszonnyolc inkubációs, azaz nagyon korai fázisú volt. A HVCA tizenkét kiszállást regisztrált, míg új tőkealap indítására a negyedévben nem került sor. A jelentésben felidézik, hogy 2016-tól kezdve folyamatosan csökken az átlagosan befektetett összeg, ezzel szemben nő a megvalósult tranzakciók száma. Ennek egyik fő oka a HVCA szerint a Hiventures megjelenése: az új állami befektetőt a nagyszámú, ám egyenként kis összegű inkubációs befektetések jellemzik.

Zsembery Levente, a HVCA elnöke szerint a 2018-as első negyedév befektetési aktivitása kettős képet sugall. Egyrészt bizakodásra ad okot, mivel a sok korai fázisú befektetés a következő körös befektetők számára több ígéretes célpontot készíthet elő.