Nagyhatalmi védővámlicit

Újabb, ezúttal tízszázalékos kulcsot vezetne be a Trump-kormányzat a Kínából érkező élelmiszerekre, az ázsiai állam pedig a Kereskedelmi Világszervezethez fordul

M. Orbán András – 2018.07.12. 00:58 –

Az Egyesült Államok további kétszázmilliárd dollár értékű kínai termékre tervez védővámot kivetni, Kína pedig haladéktalanul megteszi a szükséges ellenlépéseket, ha az Egyesült Államok további termékekre vet ki „büntetővámot”.
Az újabb védővámok által sújtandó kínai termékek listáján szerepel többféle élelmiszer, kutya- és macskaeledel, élvezeti cikk, például dohánytermékek, gumiabroncsok, vegyszerek, textíliák, fémek, elektronikus berendezések, tévékészülékek alkatrészei, összesen több mint hatezer termék. Ezekre Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyalójának hivatala tízszázalékos védővámot javasol kivetni – adta hírül a távirati iroda. Az amerikai kormányzat a múlt pénteken vetett ki 34 milliárd dollár értékű kínai árura 25 százalékos védővámot. Peking azonnal válaszlépéseket tett, és ugyanilyen értékű amerikai árura rótt ki védővámot, erre reagált az Egyesült Államok a legújabb tervezettel.

Peking haladéktalanul megteszi a szükséges ellenlépéseket, ha az Egyesült Államok úgy döntene, hogy további kínai termékeket sújt büntetővámmal – áll a kínai kereskedelmi minisztérium tegnap ismertetett közleményében. A minisztériumi közlemény szerint „az újabb termékekre tervezett büntetővám kárt okoz Kínának, magának az Egyesült Államoknak és az egész világnak”.

A kínai kereskedelmi minisztérium egyben felszólította a világközösséget arra, hogy közösen álljanak ki a szabadkereskedelem elve mellett. A minisztériumi közlemény rámutatott arra is, hogy Peking azonnal panasszal él a Kereskedelmi Világszervezetnél. Donald Trump amerikai elnök korábban több alkalommal jelezte, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, általa ötszázmilliárd dollárra tett amerikai kereskedelmi hiány. Hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.

A Capital Economics londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház adatai szerint az amerikai multinacionális vállalatok Kínában működő többségi tulajdonú érdekeltségeinek éves árbevétele több mint 350 milliárd dollár, szinte megegyezik az Egyesült Államokkal lebonyolított kereskedelemben keletkezett kínai áruforgalmi többlettel.