Tragédia történhetett volna

A végén kritikussá vált a barlangban maradt orvos és három búvár sorsa

Lázin Miklós András – 2018.07.12. 00:52 –

Kis híján tragédiába fordult a thaiföldi barlangi mentőakció vége. Mint megírtuk, egytucatnyi gyerek focista és huszonöt éves edzőjük még június 23-án ment be a Tham Luang barlangba, de a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan.

thaiföldi focicsapat 20180712 Szigorú orvosi felügyelet mellett lábadoznak a kórházban a thaiföldi focicsapat barlangból kimentett ifjú játékosai (Fotó: Reuters - PRD)

A fiatalokra kilenc nappal később bukkant rá egy angol búvár. A mentőakció szervezése azonnal megindult – egy, a mentésen dolgozó búvár megfulladt a barlangban –, s végül tizenhét nap után, kedden az utolsó négy gyereket és edzőjüket is kihozták a mélyből. A gyerekek kiérkezése után már csak az elmúlt napokat lent töltő ausztrál orvosnak (neki a mentést befejező napon hunyt el az édesapja ) és három haditengerészeti kommandósnak kellett kijönnie, ám ekkor újabb baleset történt.

A barlang bejáratánál működő szivattyú, amelynek feladta volt, hogy alacsonyabban tartsa a vízszintet és így megkönnyítse a mentést, pont akkor állt le, amikor az utolsó gyerek is kiért. A búvárok és az orvos ekkor még másfél kilométer mélyen voltak, míg mintegy száz másik ember egy, a mentéshez közelebbi kamrában tartózkodott. A három búvár azt nyilatkozta, hogy kiabálást hallottak, és látták, amint a mentésben részt vevő segítők rohanni kezdenek egy száraz, magasabb pont felé a hirtelen emelkedő víz elől. Végül mindenkinek sikerült épségben kimenekülni .