Deschamps: Még nem minden tökéletes, de haladunk előre

Martínez: Mindent beleadtunk, az utolsó másodpercig hajtottunk

MH/MTI – 2018.07.11. 08:54 –

 Szoros, kemény csatában jutott Franciaország elsőként az oroszországi labdarúgó-világbajnokság fináléjába, a Belgium elleni elődöntőt egy szöglet utáni fejesgól döntötte el, a két szakvezető szerint is minimális volt a különbség.

"Megmutattuk a karakterünket és a mentalitásunkat. Nagyon keményen harcoltunk ma este, védekezésben óriásit dolgoztunk, támadásban jobban kellett volna kihasználni a kontrákat, de gratulálok a csapatnak és a stábnak" - értékelt először közvetlenül a szentpétervári összecsapás után Didier Deschamps, aki húsz évvel azt követően, hogy csapatkapitányként hazai pályán emelhette magasba a vb-trófeát, most szövetségi kapitányként is a csúcsra érhet - a brazil Mario Zagallo és a német Franz Beckenbauer után harmadikként a futballtörténelemben.

A belga sztárok szerint a franciák antifutballt játszottak
Eden Hazard és Thibaut Courtois szerint a franciák védekező taktikájuknak köszönhetik, hogy bejutottak az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjébe Belgiummal szemben.
"Franciaország antifutballt játszott" - jelentette ki a belga kapus a Het Nieuwsblad című lapnak. Hozzátette, nem várták, hogy a franciák egyetlen csatára, Olivier Giroud ilyen messze helyezkedik majd a kaputól. Úgy vélte, a franciák így tudták megakadályozni, hogy Belgium a saját ritmusában futballozzon.
"De ezt nem volt jó nézni. Ez a csapat, nem volt jobb, mint mi" - mondta Courtois, aki jelezte, a második félidő hajrájában a játékvezető szeme előtt szabálytalankodtak Hazarddal a francia 16-es előtt, de a bíró nem ítélt szabadrúgást.
Csapattársa, Eden Hazard osztotta a kapus véleményét: "Inkább vesztek a belga csapattal, minthogy ezzel a francia együttessel győzzek" - nyilatkozott a Chelsea támadója, aki szerint a franciák vezető góljuk után teljesen visszahúzódtak és csak védekeztek.
A vasárnapi, moszkvai döntőben a franciák ellenfele a szerdai (mai) Anglia-Horvátország meccs győztese lesz.

 

"A játékosok rengeteget fejlődtek, sokkal erősebbek mint négy, vagy két évvel ezelőtt. Persze még nem minden tökéletes, de haladunk előre" - tette hozzá a posztján 2012 óta dolgozó szakember, aki két évvel ezelőtt az Európa-bajnokságon is döntőbe juttatta csapatát, de kikaptak a portugáloktól.

Roberto Martínez, a legutóbbi 25 mérkőzésen először vereséget szenvedett belgák szövetségi kapitánya is hasonlóan értékelt: "Egyetlen pontrúgás döntötte el az összecsapást. Rendkívül szoros mérkőzés volt, mindössze az döntött a franciák javára, hogy valamivel szerencsésebbek voltak a kapu előtt. A vereséget el kell fogadni, gratulálnunk kell Franciaországnak és a legjobbat kívánjuk neki a döntőre, mi mindent beleadtunk, az utolsó másodpercig hajtottunk."

A találkozót Samuel Umtiti, a Barcelona védője döntötte el fejesével, így a francia hátsóalakzatból Benjamin Pavard és Raphaël Varane ő már a harmadik aki betalál. Hasonlóra világbajnokságon legutóbb 1998-ban akadt példa a gallokknál, akkor Bixente Lizarazu, Laurent Blanc és Lilian Thuram volt eredményes, utóbbi Umtitihez hasonlóan az elődöntő hősének bizonyult.

A francia lett a hatodik olyan nemzet, amely legalább három vb-döntőbe bejutott, Németország nyolc, Brazília és Olaszország hat-hat, Argentína öt, Hollandia pedig három alkalommal játszott a fináléban.