A dobogó pólósaink célja az Európa-bajnokságon

A szövetségi kapitányok szerint férfi és női válogatottunk egyaránt éremesélyesként utazhat a barcelonai kontinensviadalra

MH/MTI – 2018.07.10. 14:46 –

A címvédő női, valamint a férfi válogatott is éremért utazik a szombaton kezdődő barcelonai vízilabda Európa-bajnokságra - hangzott el az indulás előtti utolsó sajtótájékoztatón, kedden.

Bíró Attila, a női csapat szövetségi kapitánya hangsúlyozta, tervei szerint együttese mérkőzésről mérkőzésre fejlődik majd, s a második héten már a legjobb teljesítményét tudja nyújtani. "Próbálunk átállni a mediterrán életstílusra annak érdekében, hogy ne legyen meglepetés egy késői ebéd vagy egy korai vacsora" - mondta Bíró Attila, akinek tanítványai először szombaton 22.15 órától ugranak vízbe a házigazdák ellen. A hatos csoportban a magyarok sorrendben még Törökországgal, Szerbiával, Oroszországgal és Németországgal találkoznak, az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe. 

"Hét Európa-bajnoki, a világversenyeket tekintve pedig öt totálisan újonc játékos van a keretünkben, de ezzel együtt is a győzelemre esélyes hat csapat között vagyunk. Azt gondolom, ez a hat csapat egygólos különbségű meccseket játszik majd. Különösképpen várom majd az újoncok teljesítményét ezeken az összecsapásokon" - jegyezte meg a szakember.

Gurisatti Gréta kiemelte, a felkészülés megmutatta, hogy mérkőzésről mérkőzésre - de még egy adott összecsapáson belül is - képesek javulni, erre pedig nagy szükség lesz a kontinensviadalon. "Minden magyar vízilabdázónak a győzelem a célja, legyen szó bármilyen világversenyről. Ugyanakkor törékeny csapat vagyunk, jól is elsülhet a dolog, de a másik véglet sincs kizárva" - fűzte hozzá.

 

A két évvel ezelőtti belgrádi Eb-n "berobbant" Illés Anna hangsúlyozta, mindig csak a következő mérkőzésre szabad összpontosítaniuk, szeretnék magukból a legjobbat kihozni, s majd meglátják, ez "meddig repíti őket".

Nagy Viktor, a Märcz Tamás által irányított férfi vízilabda-válogatott kapitánya kiemelte az olaszok elleni második csoportmérkőzést, amely szerinte előrehozott negyeddöntőnek tekinthető, mivel a négyes első helyezettjének nem kell vízbe ugrania a nyolc közé jutásért. "Az lesz az első lépcsőfok" - mondta a kapus, aki hozzátette: az egyik legrutinosabb játékosként az ő feladata a csapategység fenntartása.

A férfiak a csoportszakaszt Grúzia ellen kezdik, majd az olaszokat követően a németek ellen folytatják. Märcz Tamás hangsúlyozta: a játékosok fizikai állapotával nincs probléma, a felkészülési időszak alatt azt kellett "menedzselni", hogy a rengeteg mérkőzéstől ne égjenek ki a kerettagok. "Szerencsére az úszóedzéseket is ki tudtuk váltani, egy-két mérkőzéssel" - mondta a tréner, aki hozzátette, az Eb egy újabb állomás a tokiói olimpia felé, s már most meg is húztak néhány olyan változtatást, mely az ötkarikás játékok miatt volt fontos.

Első felnőtt világversenyére készülve Jansik Dávid elmondta, nagyon várja már az Európa-bajnokságot, s bízik benne, hogy a csapat "odaér majd a végére", azaz az éremért zajló küzdelmekbe.