Hazaküldték Vukojevicet a horvát delegációból

A megfigyelőként dolgozó szakember Vidával közösen Ukrajnát éltető videót osztott meg az oroszok legyőzését követően

MH/MTI – 2018.07.09. 16:21 –

 Kizárták a horvát labdarúgó-válogatottat kísérő delegációból Ognjen Vukojevicet, aki a hátvéd Domagoj Vidával közösen Ukrajnát éltető videót osztott meg a közösségi médiában az oroszok ellen sikerrel megvívott világbajnoki negyeddöntőt követően.

vukojevic leadVukojevic (középen, fekete melegítőben) számára véget ért a világbajnokság. Fotó: croatiaweek.comA nemzetközi szövetség (FIFA) vasárnap figyelmeztetésben részesítette Vidát, ám más szankciót nem alkalmazott vele szemben. A horvát szövetség azonban most lépett, a csapatot megfigyelőként kísérő Vukojevictől visszavonta a vb-akkreditációját. 

Vida a házigazda ellen megnyert szombati negyeddöntőt követően azt kiabálta, hogy "dicsőséget Ukrajnának!" Vukojevic - aki Vidához hasonlóan pályafutása során megfordult a Dinamo Kijevben - ezt még annyival egészítette ki, hogy "ez győzelem volt a Dinamo és Ukrajna számára is, gyerünk Horvátország!" Miután az erről készült videofelvétel felkerült az internetre, az oroszokat felháborította az eset. 

Vida a Sport Express című újságnak azt nyilatkozta: nem volt semmiféle politikai üzenete a mondandójának, csak a korábbi kijevi csapattársainak akart viccesen üzenni. "Szeretem az oroszokat és az ukránokat is" - mondta a kijevi védelmet 2013-tól idén januárig erősítő 29 éves horvát labdarúgó, aki a negyeddöntő hosszabbításában gólt fejelt, és a 4-3-ra megnyert tizenegyespárbajban is értékesítette lehetőségét.

Ukrajna és Oroszország között a Krím-félsziget hovatartozása miatt 2014 óta feszült a politikai helyzet, amely katonai konfliktushoz vezetett. A horvátok szerdán az angolokkal mérkőznek a vb-elődöntőben a moszkvai Luzsnyiki Stadionban.