Pfaff: A miénk a legjobb csapat a világbajnokságon

A korábbi kiváló kapus bízik Hazardék végső sikerében

MH/MTI – 2018.07.09. 10:09 –

A belga labdarúgó-válogatott korábbi klasszis kapusa, Jean-Marie Pfaff nagyon hisz honfitársai világbajnoki győzelmében, ahogy fogalmazott: ha Oroszországban nem sikerül, akkor soha.

pfaffJean-Marie Pfaff belga-angol döntőt vár a vb-n. Fotó: eurosport.de"A franciák nagyon erős ellenfelek lesznek az elődöntőben" - mondta a 64 éves sportember. "De szerintem belga-angol döntő lesz. És azt meg fogjuk nyerni. Eddig a miénk a legjobb csapat a tornán." Az 1986-os mexikói vb-n Pfaff védte a belgák kapuját, a válogatott akkor története legnagyobb sikerét elérve negyedik lett. Szerinte utódaik most továbblépnek."1986-ban mi voltunk az aranygeneráció. A mostani pedig a briliáns" - fogalmazott.

Pfaff, aki 1982-től 1988-ig a Bayern Münchenben légióskodott, úgy véli, a csapat eredményességének titka abban rejlik, hogy nagyon sok topjátékosa van. "Argentínának ott volt Messi, Brazíliának Neymar, nálunk viszont sok nagyszerű futballista szerepel. Támadásban ott van Hazard, De Bruyne, Lukaku, és nehéz mindegyiküket kikapcsolni" - mondta.

A szakember szerint amennyiben a Vörös Ördögök valóban elhódítják a világbajnoki címet, az csoda lesz, és óriási elismerés egy olyan kis országnak, mint Belgium. Hasonló lesz ahhoz, mint amikor 1992-ben a dánok megnyerték az Európa-bajnokságot.  "De az Európa-bajnok az nem világbajnok" - hangsúlyozta Pfaff. 

Fülöp belga király is jelen lesz a Franciaország elleni elődöntőn

Az uralkodó felesége, Matild királyné társaságában látogat el Szentpétervárra. Charles Michel belga kormányfő ugyanakkor - francia kollégájával, Emmanuel Macronnal ellentétben -  nem utazik el Oroszországba a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcstalálkozó miatt. Ehelyett a miniszterelnök Braine-le-Comte-ban, Eden Hazard csapatkapitány lakhelyén nézi majd a meccset szurkolók társaságában.

A Belgium-Franciaország elődöntő kedden 20 órakor kezdődik Szentpéterváron.

A sportelemzőknél is a belgák a favoritok
A Gracenote sportelemző szekciója szerint Brazília kiejtése után Belgium válogatottja az világbajnokság új favoritja. A hétfőn közzétett elemzés szerint a Vörös Ördögöknek 30 százalék az esélyük, hogy vasárnap a moszkvai Luzsnyiki Stadionban magasba emeljék a világbajnoki címért járó trófeát. A cég éppen a belgák elődöntős ellenfelét, az Európa-bajnoki ezüstérmes franciákat tekinti a legfőbb kihívónak, 29 százalékos győzelmi eséllyel. A Gracenote a legjobb négy másik párharcának résztvevői közül Angliának 24, Horvátországnak 17 százalékot ad a végső diadalra.
A Gracenote világranglistáján a belgák a 2., a franciák a 3., az angolok az 5., míg a horvátok a 12. helyet foglalják el. Mivel a két erősebbnek ítélt csapat éppen egymással találkozik, így a döntőbe jutásra Angliának van a legnagyobb esélye, ugyanis amíg Belgium csak hajszálnyival esélyesebb Franciaországnál, addig az angol-horvát elődöntőben a szigetországiak továbbjutására 56 százalékos esélyt lát a cég.
A negyeddöntőket illetően a Gracenote három mérkőzés kimenetelét jól jósolta meg, míg a brazilok kiesését a vb-történelem harmadik legnagyobb meglepetésének nevezte ebben a szakaszban. Amit ennél is váratlanabbnak ítélt, az a bolgárok bravúrja 1994-ben a németek ellen, illetve a chileiek 1962-es sikere a szovjetek felett.
A Gracenote a meccsstatisztikák és saját világranglistája alapján valamennyi mérkőzésre megállapítja a százalékos esélyeket, s azt egymilliószor leszimulálja egy program segítségével, így állapítja meg az esélyeket a végső diadalra.