„A kárpátaljai magyarság történelmi küldetést teljesít az ukrán oktatási törvény elleni küzdelmével”

KMKSZ-alelnök: A helyzet korábban nem volt olyan súlyos, mint most

MH/MTI – 2018.07.05. 18:50 –

A kárpátaljai magyarság történelmi küldetést teljesít, amikor szembeszáll az ukrán oktatási törvény kisebbségi jogokat csorbító rendelkezéseivel, mert Ukrajnában - a magyarságon kívül - egyetlen nemzetiség sem emelte fel olyan határozottan a hangját az oktatási jogszabállyal szemben, mint a kárpátaljai magyarok - jelentette ki Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke csütörtökön Felsőszinevéren, a XXVI. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésén.

Az alelnök előadásában elmondta: a kárpátaljai magyarság életét az ukrán függetlenség 27 éve során az állandó küzdelmek jellemezték, de a helyzet korábban nem volt olyan súlyos, mint most. A múlt év szeptember 5-e, amikor az ukrán parlament elfogadta a kisebbségek anyanyelvű oktatáshoz fűződő jogait erősen korlátozó törvényt, vízválasztónak számít, amire a kárpátaljai magyarság azonnal reagált. Nem véletlen, hogy az ukrán vezetést meglepte az a határozott fellépés, amit a kérdésben hallgató több mint tízmilliós ukrajnai oroszsághoz képest elenyésző, 150 ezres kárpátaljai magyarság tanúsított a jogtipró törvénnyel szemben, Magyarország támogatásával - fogalmazott.

Hozzátette, ennek az elkötelezettségnek köszönhetően Kijev hajlandó arra, hogy tárgyaljon a kérdésről a kárpátaljai magyarság képviselőivel, és hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarság történelmi küldetést teljesít, amikor szembeszáll az oktatási törvény kisebbségi jogokat csorbító rendelkezéseivel.     

Barta József kiemelte: a kárpátaljai magyarok továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Kijev tartsa be Ukrajna alkotmányának és hatályos törvényeinek rendelkezéseit az anyanyelvű oktatásra, anyanyelvhasználatra vonatkozóan, és vegye figyelembe a Velencei Bizottság javaslatait az oktatási törvénnyel kapcsolatban, különös tekintettel annak a kisebbségek anyanyelvhasználatát ellehetetlenítő 7. cikkére.     

A külhoni magyar pártok és szervezetek vezetői között felszólalva Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMN) elnöke köszönetet mondott a kárpátaljai magyarságnak a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésében történt tevékeny részvételéért. Mint mondta, a kárpátaljai magyarok a székelyekhez hasonlóan "harciasan" állnak ki saját érdekeik védelméért.     

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az elhangzottakra reagálva örvendetesnek mondta, hogy az államtitkárságnak minden határon túli magyar szervezettel jó és szoros a kapcsolata, beleértve a 2010 előtt elhanyagolt diaszpóraterületeket. Méltatta egyebek mellett a Rákóczi Szövetség hozzájárulását a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének sikeréhez.