Robbantás történt az új etióp miniszterelnök nagygyűlésén

Nyolcvanhárman megsérültek, hat ember állapota válságos

MH/MTI – 2018.06.23. 14:08 –

Robbantás történt szombat délelőtt Abij Ahmed, az áprilisban hivatalba lépett etióp miniszterelnök nagygyűlésén Addisz-Abebában. A kormányfő kabinetfőnökének közlése szerint nyolcvanhárman megsérültek, közülük hat ember állapota válságos.

etióp balhéA robbanásban több tucatnyian megsérültek. Fotó: ReutersA detonáció nem sokkal Abij Ahmed beszéde után történt a nagygyűlésen, amelyre olyan sokan érkeztek, hogy arra évek óta nem volt példa a kelet-afrikai országban. A kormányfőt testőrei azonnal kimenekítették. Egy szervező arról beszélt, hogy a tömegben gránát robbant, amelyet a színpadra akart valaki felhajítani. A robbanás után Abij Ahmed a televízióban arról beszélt, hogy a merénylet az etiópiai egység ellenzőinek sikertelen kísérlete volt.

A robbantásban 83 ember megsérült, de a korábbi hírekkel ellentétben senki sem halt meg - tudatta délután Fitszum Arega, az etióp miniszterelnök kabinetfőnöke. A politikus a rendőrség és a kórházak adataira hivatkozva azt írta a Twitteren, hogy hat sérült állapota válságos.

A nagygyűlés egyik szervezője arról beszélt, hogy egyértelműen a miniszterelnök volt a célpont, egy ismeretlen támadó gránátot akart hajítani a színpadra, de a tömeg megakadályozta ezt. Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek arról számolt be, hogy rendőrök teperték le a támadót pillanatokkal a robbanás előtt. Az AP hírügynökségnek egy másik szemtanú úgy nyilatkozott, hogy a támadó is rendőregyenruhát viselt.

"Azok akartak gránáttal támadni, akiknek a szíve tele van gyűlölettel. Az áldozatok egytől egyig a szeretet és a béke vértanúi. A miniszterelnök részvétét fejezi ki. Az elkövetőket bíróság elé fogjuk állítani" - írta a Twitteren a kabinetfőnök.

"A szeretet mindig győz. Aki másokat gyilkol meg, az vereséget szenved. Akik megpróbáltak megosztani bennünket, azoknak azt üzenem: nem sikerült" - mondta a merényletkísérlet után a televízióban a miniszterelnök.

Áprilisi hivatalba lépése óta Abij Ahmed bejelentette, hogy szabadon engednek több tízezer embert, akit politikai okokból börtönöztek be, megnyitotta az ország állami szektorát a külföldi befektetések előtt, valamint bejelentette, hogy feltétel nélkül elfogadja a békemegállapodást a sokak által Etiópia ősellenségének tekintett Eritreával.

Ez utóbbi bejelentését sokan megütközéssel fogadták, főleg a két ország határvidékén, és a kormánykoalícióban részt vevő Tigraji Népi Felszabadítási Front nevű párt is sérelmezte, hogy a miniszterelnök anélkül jelentette be a béke elfogadását, hogy a koalíciós pártok erről egyeztettek volna.

Abij Ahmed a mintegy százmillió lakosú Etiópia első olyan miniszterelnöke, aki az ország legnagyobb etnikai közösségét kitevő oromók közé tartozik.