„A civil mentőhajók nem tehetnek többé partra migránsokat Olaszországban”

Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének - jelentette ki Matteo Salvini - Fidesz: Olaszországnak igaza van, amikor megtiltja a Soros-hajók kikötését

MH/MTI – 2018.06.23. 12:18 –

A civil mentőhajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben - figyelmeztetett szombaton Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője.

Az olasz hatóságok nem sokkal korábban megtagadták a Mission Lifeline nevű német civil szervezet Lifeline hajójának, hogy 220 emberrel a fedélzetén kikössön Olaszországban.

Fidesz: Olaszországnak igaza van, amikor megtiltja a Soros-hajók kikötését
Olaszországnak igaza van, amikor megtiltja a Soros-hajók kikötését - írta közleményében Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Az illegális migrációt segítő szervezetek a Soros-tervet hajtják végre, amikor gazdasági bevándorlók tömegeit szállítják Európába. Bevándorlókontinenssé akarják tenni Európát és ennek érdekében bűncselekményt követnek el, nyíltan az uniós és a nemzeti jogszabályok kijátszásához nyújtanak segítséget - tette hozzá a kormánypárti politikus. A Soros-hajók és a Soros-hálózat segítségével Afrikából még milliók akarnak Európába jutni, ennek véget kell vetni, Európa határait meg kell védeni. Brüsszelnek és a tagállamoknak a határvédelmet és nem a migránsok elosztását kell megszerveznie - fogalmazott Hidvéghi Balázs.

"Ismétlem: ezek a hajók elfelejthetik, hogy elérjék Olaszországot. Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének" - írta Salvini a közösségi médiában. A dpa német hírügynökség által szélsőjobboldalinak nevezett Liga-vezér világossá tette, hogy a kikötési tilalom a Proactiva Open Arms, az SOS Méditerranée, a Sea-Watch és a Sea-Eye hajóira is vonatkozik, amelyek a tengeren vagy máltai kikötőkben tartózkodnak.

Az olasz belügyminiszter hosszú ideje azzal vádolja a civil szervezeteket, hogy összejátszanak az embercsempészekkel, ám erre utaló bizonyíték a német hírügynökség szerint eddig nem került elő, a civilek pedig tagadják, hogy bűnözőkkel működnének együtt.

A francia-német-olasz SOS Méditerranée pár órával korábban arra kérte az Európai Uniót, álljon elő közös megoldással, hogy biztonságosan és gyorsan partra lehessen tenni mindenkit, akit a Földközi-tenger középső részén mentenek meg.