Adókedvezmény segítségével emelkedhetnek a görög bérek

A hellén államot finanszírozó bankok ambiciózus célokat tűztek ki a hitelcsökkentések esetében, a magas munkanélküliségi ráta három év alatt jelentősen csökkent

Zováthi Domokos – 2018.06.18. 03:03 –

Az euróövezet pénzügyminiszterei június 21-én beszélik meg a lehetséges, újabb görög adósságcsökkentő intézkedéseket Luxemburgban. Ennek kapcsán beszéltek a válságból épphogy kilábaló Görögország gazdasági helyzetéről a fejlesztési, illetve a munkaügyi minisztériumok vezetői.

A nem teljesítő hitelek csökkenése érdekében jogszabályok már léteznek – mondta Alexis Charitsis görög gazdasági és fejlesztési miniszter-helyettes a múlt héten Brüsszelben az Európai Pénzügyi Főigazgatóság szemináriumán, ahol országa gazdaságáról és jövőbeli terveiről beszélt. A bankok 2019-re ambiciózus célokat tűztek ki a hitelcsökkentések esetében – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a közelmúltbeli stressztesztek sikere fontos mérföldkő volt. Beszélt az üzleti környezet javításáról is. Kifejtette, hogy szeretnék kiterjeszteni a licenszek által lefedett tevékenységek körét. Ilyenek például a digitális és logisztikai fejlesztések, amelyek megvalósításához gyors növekedési tervre van szükség.

Effie Achtsioglou munkaügyi miniszter a munkaerőpiac reformját és a Görögországban az utóbbi három évben végrehajtott társadalombiztosítási rendszert mutatta be.

A magas görög munkanélküliségi ráta kapcsán megjegyezte, az az elmúlt három évben jelentősen, egyes területeken a 27 százalékot is elérve, csökkent. Azt mondta, hogy hamarosan a görög parlamentben elé kerülő törvényjavaslatuk két nagyon fontos adókedvezményt tartalmaz a görögországi bérekre vonatkozóan, és arra számít, hogy bár óvatosan, de azért tudják folyamatosan emelni a minimálbért is.
A görög válság 2010-ben, az eurózóna válságával együtt indult, a legrosszabb helyzet 2012 elején volt, amikor a nagy, nemzetközi hitelminősítők gyakorlatilag csődben lévőnek tekintették az országot. Az eladósodás miatt a görögök vissza is vonultak a kötvénypiacokról, ahova mintegy egy éve tértek vissza. Ezek során többek között befagyasztották a közalkalmazottak bérét, megszüntették a nekik járó tizenharmadik és tizennegyedik havi juttatást, és tömeges elbocsátásokra is sor került. A nyugdíjakra különadót vetettek ki a mediterrán államban, és többszöri nyugdíjcsökkentést is végrehajtottak.