Öt fiatal játékos, akikre érdemes lesz figyelni a vb-n

A házigazda oroszok sztárjától az „iráni Messi”-ig

Gombos Krisztián – 2018.06.14. 16:36 –

Megkezdődött a XXI. Labdarúgó-világbajnokság az Oroszország-Szaúd Arábia nyitómérkőzéssel. Alább összeszedtünk öt olyan fiatal, de kevésbé ismert játékost, akiknek a mostani torna hozhatja meg az áttörést karrierjükben, így mindenképpen érdemes lesz odafigyelni rájuk az elkövetkezendő egy hónapban.

Alekszandr Golovin (Oroszország)

Sokat várnak a hazai drukkerek az orosz válogatott 22 esztendős középpályásától. Gyerekként jobbára futsalozott, igaz, sok választása nem akadt, hiszen szülővárosában, a Délnyugat-Szibériai Kaltanban egyetlen szabványméretű focipálya épült, ám a mostoha időjárási körülmények miatt gyakran azt sem tudták játékra alkalmas állapotba hozni. Példaképének Zinedine Zidane-t és honfitársát, Alekszej Szmertyint tartott. Golovin szülővárosa, a Kaltan csapata után a Novokuznyeckhez került, majd 16 éves korában szerződtette a CSZKA Moszkva. 2013-ban tagja volt az U17-es Európa-bajnokságot megnyerő orosz válogatottnak, két évvel később pedig kulcsszerepet játszott abban az U19-es kontinensviadalon a döntőig menetelt a Szbornaja. Ugyanabban az évben a felnőtt nemzeti együttesben is debütálhatott, 16 perccel azután, hogy beszállt a padról, már be is vette a fehéroroszok kapuját.

 golovinAlekszandr Golovin

A 2015/16-os szezonban bejátszotta magát a CSZKA-ba, 23 meccsen 3 gólig jutott, Leonyid Szluckij edző pedig egyre jobban bízott a fiatal futballistában. Egy évre rá minden sorozatot figyelembe véve Golovin 37 találkozón szerepelt, közte 6 BL-összecsapáson. Mélységi irányítóként és a szélről induló támadó középpályásként egyaránt kiváló teljesítményre képes, továbbá védekezésben is erős: ha kell, gond nélkül ütközik, brusztol, labdát szerez. A legutóbbi idényben bejutott az Európa Liga negyeddöntőjébe a CSZKA-val. Nem csoda, ha egyre több sztárklub figyel fel rá, korábban az Arsenalt említették vele kapcsolatban, mostanában állítólag a Manchester United és a Juventus mozgósít nagy erőket a megszerzéséért.

Hirving Lozano (Mexikó)

Remek jobblábas szélső, tavaly nyáron szerződtette a PSV Eindhoven a Pachucától, ahol három teljes szezont húzott már le addigra, így 120 felnőtt bajnokival a lábában tette át a székhelyét az öreg kontinensre. Ajánlólevelében komoly sikerek is álltak: 2016 tavaszán megnyerte a félidényes pontvadászatot, a Clausurát, a 2016/2017-es szezonban pedig a CONCACAF Bajnokok Ligájában is a csúcsra ért az együttessel. Utóbbi sorozatban a gólkirályi címet is elhódította 8 találattal és a legjobb fiatal futballistának is őt választották.

lozanoHirving Lozano. Fotó: Reuters

Eindhovenben góllövés és trófeagyűjtés terén is ott folytatta, ahol az Atlanti-óceán túloldalán abbahagyta. A nemrég véget ért évad során 17-szer vette be a riválisok kapuját, ezzel a bajnoki aranyérmes PSV házi gólkirálya lett.

A válogatottban 2016-ban lépett pályára először, azóta még 25 ízben állította csatasorba a szövetségi kapitány, Lozano hét találattal hálálta meg a bizalmat. Labdával és labda nélkül egyaránt villámgyors, a bal szélről befelé húzva gyakorta riogatja a kapusokat bombaerős és pontos lövéseivel.

Daniel Arzani (Ausztrália)

1999. január 4-én született Iránban, az egész világbajnoki mezőny legfiatalabb tagja, és minden idők legifjabb ausztrál vb-szereplője. Hétéves korában költözött családjával Ausztráliába. Sydney-ben nevelkedett, első nagyobb klubja is a Sydney FC volt. 2016-ban a Melbourne Cityhez igazolt, eleinte az utánpótlás, később már a nagycsapatban számítottak rá. Tizenhat évesen játszott először a felnőttek közt, de stabil emberré csak a legutóbbi idényben vált.

arzaniDaniel Arzanival (balra) a magyar válogatott játékosainak is meggyűlt a baja. Itt éppen Böde próbálja szerelni Fotó: Reuters

Az idei naptári évtől különösen jó formát mutat: január 28-án megszerezte első gólját az A-League-ben, összesen 18 mérkőzés jutott neki. A 23 évnél fiatalabb futballisták közül ő adta a legtöbb gólpasszt a ligában, és 89-cel övé a legtöbb sikeres csel az egész pontvadászatban. Ezek után talán nem meglepő, hogy megválasztották a szezon legjobb fiatal játékosának, sőt a bajnokság álomcsapatába is bekerült. Kicsi korától kezdve futsalozott és utcán is rengeteget rúgta a bőrt, ez alapozta meg ragyogó cselezőkészségét és technikai képzettségét. Gyorsasága miatt nemcsak hátravont támadóként, de szélsőként is hasznos labdarúgó.

A válogatott szerelését első ízben június 1-jén, a csehekkel szemben ölthette fel, első találatát pedig épp a mieink ellen szerezte nyolc nappal később. Az ausztrálok második góljában is fontos szerepet játszott, ő indította tökéletes ütemű passzal a szélen elfutó Jackson Irvine-t, akinek a beadásába szerencsétlenül belepiszkálva Kádár öngólt vétett.

Sardar Azmoun (Irán)

A Rubin Kazany támadója mindössze 23 éves, de már most ő az iráni válogatott legeredményesebb góllövője az aktív játékosok közül. Édesapja, Khalil válogatott röplabdázó volt, sokáig az ifjú Sardar is űzte ezt a sportágat, az U15-ös korosztályban még a nemzeti csapatba is meghívást kapott. Nagyjából ez idő tájt végleg letette a voksát a foci mellett, ami nem is bizonyult rossz döntésnek.

azmounSardar Azmoun. Fotó: Reuters

Az utánpótlás-válogatottakban nyújtott folyamatos jó produkciójának köszönhetően egyre több európai egyesület érdeklődött iránta, végül 17 esztendősen a Rubin Kazany igazolta le, ahol a hozzá hasonlóan türkmén származású vezetőedző, Kurban Berdyev vette szárnyai alá. Mesterét követte a Rosztovhoz is, ott futotta legjobb szezonját: 9 találatot ért el, így végleg megvásárolták a Rubintól. A következő évadban hétszer volt eredményes. Tavaly nyáron ismét váltott, újfent Berdyevvel együtt visszatért Kazanyba, jelenleg is a tatárok alkalmazásában áll és alapembernek számít.

Klubszinten mutatott teljesítménye még nem indokolná helyét ezen a listán, a válogatottban viszont elképesztő sorozatot megy: 2014-ben még szerény 3 meccsen szerény egy góllal indított, de aztán belelendült. Egy évvel később 11 találkozón 7 gól szerepelt a neve mellett, aztán 8/8, majd 8/6 volt a mérlege. Idén eddig háromszor küldte pályára Carlos Queiroz, egyszer zörgette meg a hálót.

Gólerőssége mellett figyelemre méltó még kreativitása és gyorsasága, fejjátékát egyenesen Ibrahimovicéhoz hasonlítja, az angol szaksajtó pedig gyakorta az „iráni Messi” néven emlegeti, az évek során

Ismaila Sarr (Szenegál)

Úgy tartják róla, Sadio Mané után Szenegál következő nagy sztárja lehet. Egyébként is sok a hasonlóság a két játékos között, egyrészt a játékstílusukban, másrészt karrierjük is hasonlóan alakult: Sarr Sanéhoz hasonlóan hazájában a Generation Foot akadémiáján nevelkedett, ott bukkantak rá a Metz megfigyelői és vitték a lotaringiai városba. Pillanatok alatt megtalálta a helyét, a 2016/17-es szezonban 31 találkozón 5 alkalommal ért el gólt, nem egyszer kifejezetten látványos találatokkal segítette a kiesés elől menekülő klubját.

ismaila sarrIsmaila Sarr. Fotó: africatopsports.com

A villámgyors balszélső remekül érzi a labda nélküli bemozgásokat az ellenfél védelme mögötti üres területekre, és mivel fizikai ereje is átlagon felül, bizony borzaszót nehéz szabályosan szerelni. Tavaly nyáron a Barcelona is csábította, ő viszont inkább maradt francia földön: a Renneshez csatlakozott, vételára valahol 17 és 20 millió euró között lehetett a sajtóban megjelent információk alapján. Nem sajnálta tehát a pénzt a 20 esztendős játékosra a piros-fekete alakulat, ám eddig úgy tűnik, megérte a zsebükbe nyúlni. Lamouchi mester 24-szer küldte pályára Sarrt, öt találat fűződik a nevéhez. A válogatottban tizenegy összecsapáson jutott szóhoz, három gólnál jár.