Pompeo: Nincs szankciókönnyítés, amíg Phenjan le nem szereli atomfegyvereit

Az amerikai külügyminiszter cáfolta az észak-koreai hivatalos média egyes állításait

MH/MTI – 2018.06.14. 15:31 –

Addig nem enyhítik az Észak-Korea elleni büntetőintézkedéseket, amíg Phenjan teljesen le nem szereli atomfegyvereit - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön Szöulban, dél-koreai és japán kollégáját tájékoztatva az amerikai elnök és az észak-koreai vezető minapi szingapúri csúcstalálkozójáról.

Pompeo cáfolta az észak-koreai hivatalos média azon állítását, amely szerint Donald Trump és Kim Dzsong Un a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg. Ezt a phenjani állítást úgy értelmezték azóta, hogy Washington engedményt ad minden észak-koreai lépésre, pedig az Egyesült Államok mindig ragaszkodott ahhoz, hogy Észak-Koreának előbb teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul le kell szerelnie atomfegyvereit - magyarázta az amerikai külügyminiszter. Trump elnök egyértelműen elmondta ezt Kim Dzsong Unnak - tette hozzá.

Pompeo szerint az amerikai elnök "teljesen komolyan" jelentette azt ki egy Twitter-üzenetében, miután Szingapúrból hazaérkezett, hogy Észak-Korea többé nem jelent nukleáris fenyegetést.

"Mindenki sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát most, mint amikor átvettem a hivatalomat. Obama elnök azt mondta, hogy Észak-Korea a legnagyobb és legveszélyesebb problémánk. Már nem az, aludjanak jól éjszaka!" - írta Trump akkor.

A külügyminiszter megismételte előző napi kijelentését, hogy a Koreai-félsziget atommentesítése a következő két és fél évben, vagyis még Trump elnök mandátumának lejárta előtt teljesülhet. 

Pompeo Mun Dzse In dél-koreai elnökkel is találkozott csütörtökön Szöulban, mielőtt hármas találkozóra ült össze Kang Kjung Vha dél-koreai és Kono Taro japán külügyminiszterrel. Mun Dzse In nagy sikerként értékelte a szingapúri csúcstalálkozót, bár hozzátette, hogy "nagyon ellentmondásosan értelmezhetők az eredményei".

Ezzel feltehetőleg arra utalt, hogy Trump tett egy olyan ígéretet Kim Dzsong Unnak, hogy addig nem lesz amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat, amíg tartanak az amerikai-észak-koreai tárgyalások - írta az AP hírügynökség.
Pompeo Szöulból Pekingbe  érkezett,  ahol Vang Ji kínai külügyminiszterrel találkozott. Az amerikai külügyi tárca vezetője megköszönte Kína közreműködését a csúcstalálkozó létrejöttének előmozdításában, ugyanakkor arra figyelmeztetett: még sok munka maradt, hiszen továbbra is fennáll annak a kockázata, hogy mégsem  jön létre  a béke a Koreai-félszigeten. 

A miniszter kiemelte: Kína, Japán és Dél-Korea egyaránt elismerte, hogy fordulatot értek el a Koreai-félsziget ügyében, ugyanakkor  mind a három ország egyetértett azzal, hogy a szankciók érvényben maradjanak a teljes atommentesítés megvalósulásáig.