Pekerman az állampolgárságot már megkapta

Lewandowski több gólt lőtt a válogatottban, mint a keret többi tagja együtt, de a nagy tornákon eddig nem ment neki

AD – 2018.06.14. 01:43 –

Sem a lengyel, sem a kolumbiai válogatott nem volt igazán szomorú a decemberi sorsolás után. A „semleges” ítészek még tovább mentek: megállapították, hogy a H betűjelű a leggyengébb csoport.

A lengyel válogatott sikere és eredményessége elsősorban Robert Lewandowskitól függ. Okkal tartják őt – talán Harry Kane mellett – a legjobb európai középcsatárnak, elképesztő a mutatója: az eddigi 95 válogatott mérkőzésén 55 gólt szerzett. Többet, mint a keret további tizenkilenc mezőnyjátékosa együttvéve (51). Nyilván nem ok nélkül állnak sorba az aláírásáért az angol sztárklubok és látná szívesen keretében a Real Madrid is. Ugyanakkor át kell lépnie a saját árnyékán, mert az eddigi nagy tornák, amelyeken játszott, nem sikerültek számára igazán jól. A 2012-es, egyébként részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon csupán egy gólt szerzett. A 2014-es világbajnokságra nem jutott ki a lengyel csapat, ellenben a 2016-os Eb-n ott volt, Lewandowki a portugáloknak lőtt gólján kívül nem talált a kapuba. A lengyel válogatott góllövőlistáján olyan hajdani sztárokat előz meg, mint Wlodzimierz Lubanski, Grzegorz Lato, Kazmierz Deyna, Ernest Pol és Andrzej Szarmach, ugyanakkor Pol kivételével a többiek nagy tornákon (Lubanski olimpián, a többiek például az 1974-es világbajnokságon) is jól játszottak. Azt aligha lehet vitatni, hogy Lewandowski góljai nélkül nem jut messzire a lengyel csapat, pedig akadnak még jó játékosai, mint Szczesny kapus, Glik, Blasz­czykowski, Zielinski és Milik.

José Pekerman, a kolumbiaiak szövetségi kapitánya harmadik világbajnoksága előtt áll, 2006-ban az argentinokat, 2014-ben a kolumbiaiakat vezette. Meglepő egybeesést mutat a két különböző történet: mind a kétszer a rendező ország válogatottja ellen esett ki a csapata, egyaránt a negyeddöntőben. A legjobb nyolc közé jutással talán most is mindenki elégedett lenne Kolumbiában, kérdés, milyen kitüntetésben részesülne Pekerman, aki korábbi érdemei miatt az állampolgárságot már megkapta Juan Manuel Santos államelnöktől. A brazíliai vb gólkirálya, James Rodriguez az első számú játékosa, de most teljes értékű harcos az előző világbajnokságról sérülése miatt lemaradó Radamel Falcao is. James mellett a Cuadrado, Falcao, Bacca hármas egyáltalán nem tűnik rossznak.

A japánok gyengék, ráadásul két hónappal a torna előtt menesztették a korábbi kapitányt, Vahid Halilhodzicot, s egyelőre semmi sem igazolja, hogy ez jó döntés lett volna. Kagava Sindzsi, Okazaki Sindzsi, Nagamoto Juto és Haszebe Makoto már elhagyta a századik válogatottságot, vagy nagyon közel jár ehhez, így a rutinnal nem lesz gond – minden mással lehet. A szenegáliak eddig egyszer jártak vb-n, rögtön hetedikek lettek egy olyan kerettel, amelynek szinte minden tagja Franciaországban játszott. nyitásként megverték a címvédő franciákat. Most a csoportból való továbbjutás is bomba meglepetést jelentene, pedig soraikban ott van a Liverpool csillaga, Sadio Mané is.


Csoportmenetrend: Lengyelország–Szenegál (06. 19., 14 óra), Kolumbia–Japán (06. 19., 17 óra), Japán–Szenegál (06. 24., 17), Lengyelország–Kolumbia (06. 24., 20), Japán–Lengyelország és Szenegál–Kolumbia (06. 28., 16.00