„A belgáknak nincs gyenge pontja”

Bölöni László, Cristiano Ronaldo egykori felfedezője nagyra tartja korábbi játékosát, de emlékeztet arra, hogy az Eb-döntőt nélküle nyerték meg a portugálok

Burkovits Ferenc – 2018.06.14. 01:42 –

Bölöni László, a bukaresti Steauá­val hajdanán BEK-győztes középpályás edzőként sikerrel dolgozott – többek között – Portugáliában, Franciaországban és Belgiumban is. A vb-rajtja előtt megkérdeztük az esélyekről s néhány általa jól ismert csapatról, játékosról.

Bölöni László 20180614 Bölöni László szerint erősek a belgák, de egységre van szükségük a vb-n (Fotó: MH)

–  Alaposan kicserélődött a francia válogatott kerete a legutóbbi Európa-bajnokság óta. Miért volt erre szükség? Jót tehet ez a „kékeknek”?

–  Úgy gondolom, hogy Didier Deschamps-nak előbb vagy utóbb meg kellett ezt lépnie. Arról, persze, lehet vitatkozni, hogy miért éppen egy világbajnokság előtt változtatott, de ő tudja, az ő felelőssége. Mindenesetre a fiataloknak nehéz dolguk lesz, mert a francia válogatottól mindenki nagy eredményt vár el. De hogy visszatérjek a fiatalításra: hosszú távon nyilván kifizetődik majd a kockázatvállalás. A francia futball amúgy is tele van tehetségesnél tehetségesebb játékosokkal.

–  Nem kell attól tartani, hogy a fiatalok még nem tudnak megbirkózni a vb légkörével?

–  Nem, ettől biztosan nem kell tartani, hiszen ezek a játékosok mind sztárklubokban játszanak. Legfeljebb a nagy tornákon elengedhetetlenül szükséges rutin hiány­zik belőlük.

–  Korábban a franciák erejét nem a támadósor jelentette, mintha ez most megváltozott volna.

–  Sok olyan játékuk van, mint Giroud, Dembélé, Griezmann vagy Mbappé, akik egy másodperc alatt, egy villanással el tudnak dönteni meccseket.

–  Ön Antwerpenben dolgozik, nyilván követte a belgák útját, illetve felkészülését a tornára. Mit vár a belga közvélemény a „vörös ördögöktől”?

–  A belga válogatottnak nincsen gyenge pontja. Viszont meg kell találni az összhangot a nagy klubok sztárjai között. A sztárságon túl pedig ott van a flamand–vallon ellentét, De Bruyne, Hazard, Lukaku egyaránt rendkívül nagy tehetség, és a válogatottnak az adna nagy lökést szerintem, ha a legjobb tizenhatból át tudna lépni a negyeddöntőbe. Szinte minden kerettag légiós, de én látom hétről hétre a belga bajnokságot, tudok arról beszélni, hogy az utánpótlás is nagyon jó, minden helyén van, nagyon egészséges a felkapaszkodás utáni vágy.

–  Térjünk át egy korábbi országra, ahol dolgozott, Portugáliára. Elmondható, hogy egyszemélyes a válogatottja?

–  Enyhe túlzással igen. De senki se felejtse el, hogy a portugálok Cristiano Ronaldo nélkül nyerték meg két éve az Európa-bajnoki döntőt a franciák ellen. Persze, ki vitatná, hogy jót tesz egy csapatnak egy ilyen képességű játékos.

–  Cristiano Ronaldót éppen ön dobta a mélyvízbe 2002-ben, a portugál élvonalban.

–  Madeiráról hoztak fel annak idején egy srácot, akit nagyon tehetségesnek mondtak. Meg akartam nézni egy edzőmérkőzésen, fel is ültem a lelátóra. A meccs végére rájöttem, hogy igazából egy másik madeirai srác érdekel. Ő volt a 16 éves Cristiano Ronaldo, akit sokak döbbenetére felvittem az első csapathoz. Hálás is volt érte, ott lehettem, amikor először megkapta az aranylabdát.

–  Manapság is tartják a kapcsolatot? Szoktak beszélni?

–  Ha arra gondol, hogy hogyan tanul a gyereke az iskolában, akkor azt mondom, hogy nem. De néha-néha szoktunk beszélni.

–  Mit gondol, a 34. évében járva, túljár már Cristiano Ronaldo a csúcson?

–  Rendkívüli az akaratereje, mindent megtesz azért, hogy a csúcson maradjon. De úgy érzem, az utóbbi két évben, mintha már nem lenne annyira vitathatatlanul egyenletes a teljesítménye.

–  Ha felhívná telefonon, hogy maradjon a Real Madridnál, vagy válasszon új klubot, mit tanácsolna?

–  Azt mondanám, hogy maradjon, s a Real Madridtól vonuljon vissza. De igazából nem tudok minden részletet, itt már nem is milliókról, hanem milliárdokról van szó.

–  Cristiano Ronaldo miatt a portugáloknak szurkol majd a ma kezdődő világbajnokságon?

–  Nem, Franciaországnak.