Trump: Észak-Korea többé nem jelent nukleáris fenyegetést

Kiszelly Zoltán: Donald Trump világszintű vezetővé lépett elő

MH/MTI – 2018.06.13. 13:07 –

Donald Trump amerikai elnök szerint Észak-Korea többé nem jelent nukleáris fenyegetést.

Az amerikai elnök a Twitteren üzente ezt szerdán, miután hazaérkezett Szingapúrból, ahol Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tárgyalt.

"Épp most landoltam, ez egy hosszú út, de mindenki sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát most, mint amikor átvettem a hivatalomat. Nincs többé nukleáris fenyegetés Észak-Korea részéről. A találkozó Kim Dzsong Unnal érdekes volt, és nagyon pozitív tapasztalattal szolgált. Észak-Koreának nagy jövőbeli potenciálja van" - írta Trump.

Kiszelly Zoltán: Donald Trump világszintű vezetővé lépett elő
Kiszelly Zoltán külpolitikai elemző szerint Donald Trump amerikai elnök világszintű vezetővé lépett elő a keddi csúcstalálkozó után. Az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában a szakértő azt mondta, az elnök elmúlt másfél évben folytatott politikája alapján az Egyesült Államok meg akarja őrizni világszintű vezetői pozícióját Kínával szemben. Kínának óriási, évente 300 milliárd dollár a kereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben, ezen is akar Donald Trump változtatni - tette hozzá.A szakértő szerint az elnökről kialakult képnek nagyon jót tett a találkozó Kim Dzsong Unnal, és ez a közeledő időközi választásoknál is segítségére lehet majd. Novemberben a képviselőház egészét és a szenátus harmadát újraválasztják, az erős kormányzáshoz Trumpnak megkell őriznie a republikánus párti többséget - fűzte hozzá Kiszelly Zoltán.

"Mielőtt átvettem a hivatalt, az emberek úgy gondolták, hogy háborúba lépünk Észak-Koreával. Obama elnök azt mondta, hogy Észak-Korea a legnagyobb és legveszélyesebb problémánk. Már nem az, aludjanak jól éjszaka" - írta Trump.

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető kedden Szingapúrban találkozott egymással. A történelmi jelentőségű csúcstalálkozón aláírt közös nyilatkozatban Phenjan a teljes atomfegyver-mentesítés, Washington pedig Észak-Koreának nyújtandó biztonsági garanciák mellett kötelezte el magát, egyelőre határidők és konkrétumok nélkül.

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség szerdai beszámolója szerint az amerikai elnök és az észak-koreai vezető a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg szingapúri csúcstalálkozón, és kölcsönösen látogatásra hívták egymást. Trump kifejezte abbéli szándékát, hogy az Egyesült Államok szünetelteti a Dél-Koreával közös, Észak-Korea számára provokatív hadgyakorlatok megtartását mindaddig, amíg Washington és Phenjan tárgyalásokat folytat egymással - tette hozzá a hírügynökség. 

Trump váratlan bejelentése, hogy felfüggesztik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, meglepte Dél-Koreát és Japánt is - írta az AP hírügynökség.

Kreml: Megerősítést nyert, hogy csak politikai úton rendezhető a helyzet a Koreai-félszigeten

A találkozó megerősítette, hogy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet politikai rendezésének nincs alternatívája - hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

"A találkozó eredményeit még alaposan ki kell elemezni, de már magát azt a tényt, hogy a találkozó létrejött, és hogy a közvetlen párbeszéd megkezdődött, csakis üdvözölni lehet" - mondta. Peszkov hangsúlyozta, hogy az ilyen találkozók, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel zárulnak, hozzájárulnak a feszültség csökkenéséhez a félszigeten, és eltávolítják a helyzetet attól a kritikus ponttól, ahova az alig néhány hónapja sodródott. Hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mindig is azt hangoztatta, hogy a politikai és diplomáciai eszközökkel történő rendezés, a közvetlen párbeszéd az egyetlen járható út.

Peszkov közölte, hogy Putyin csütörtökön fogadja Kim Jon Namot, az észak-koreai Legfelsőbb Népi Gyűlés (törvényhozás) elnökségének elnökét, aki a labdarúgó világbajnokság ünnepélyes megnyitójára érkezik az orosz fővárosba.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a görög hivatali partnerével közösen tartott szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján hangot adott meggyőződésének, hogy a Koreai-félsziget összes problémája - beleérve a régió fokozatos atomfegyver-mentestését és a biztonsági garanciák nyújtását - nem oldható meg kétoldalú alapon, amerikai-észak-koreai formátumban. Hangsúlyozta, hogy Trump és Kim közvetlen kapcsolatfelvétele "megérdemli a támogatást".

Rámutatott, a Szingapúrban aláírt dokumentum csak egy keretmegállapodás, az észak-koreai nukleáris potenciálra vonatkozó részletek kidolgozása pedig nagyon sokáig tart majd. Lavrov reményét fejezte ki, hogy a tárgyalófeleknek lesz elég türelmük a munkához.

Lavrov szerint az a tény, hogy Trump bejelentette az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését, előre fogja mozdítani a rendezést a Koreai-félszigeten. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy miközben a sajtókommentárok egy része szerint Szingapúrban Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről született megállapodás, Phenjan, Moszkva és Peking mindig is azon az állásponton volt, hogy a folyamatot az egész Koreai-félszigetre ki kell terjeszteni.

"Mint láthatják, ez jelentős különbség" - mondta Lavrov, arra utalva, hogy az észak-koreai, az orosz és a kínai álláspont szerint a kommunista rezsim nukleáris eszközeinek leszerelésével együtt az amerikai atomfegyvereket is el kell távolítani a régióból.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy az amerikai-észak-koreai csúcs nem jöhetett volna létre Oroszország és Kína kulcsfontosságú szerepe és álláspontja nélkül, amelyekre vélekedése szerint a jövőben is igény lesz. A politikus hangot adott meggyőződésének, hogy a békés rendezés optimalizálásában, a megállapodások végrehajtásának elérésében nagy jelentősége lesz a hathatalmi - az Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán - közötti együttműködésnek.

Párizs: Vitathatatlan az előrelépés, de az atommentesítés ellenőrzésre szorul

Vitathatatlan előrelépésnek nevezte a szingapúri találkozót a francia külügyminiszter, de az atommentesítésről szóló észak-koreai szándékot véleménye szerint "ellenőrizni kell".

"Attól a pillanattól kezdve, hogy az az Észak-Korea, amely a világbékét fenyegeti, egy csúcstalálkozó alatt arról dönt, hogy elindítja az atommentesítést, nagyon jó. De most ezt ellenőrizni kell, meg is kell valósítani" - fogalmazott Jean-Yves Le Drian szerdán a CNews francia hírtelevíziónak adott interjúban.  A francia diplomácia vezetője arra emlékeztetett, hogy a múltban voltak már hasonló ígéretek Kim Dzsong Un apja részéről az atommentesítésre, de az soha nem valósult meg.  "Tehát most annál jobb, jó hír, vegyük annak, de tegyünk meg mindent azért, hogy az atommentesítés elve, amely ezen a csúcson hangsúlyt kapott, ténylegesen visszafordíthatatlan és ellenőrizhető legyen" - hangsúlyozta a francia külügyminiszter.

Jean-Yves Le Drian szerint "meg kell konkrétan nézni", hogyan lehet az atommentesítést, a két Korea közötti közeledést és észak-koreai emberi jogok tiszteletben tartását elérni. "Ne siessük el a dolgokat!" - figyelmeztetett a külügyminiszter.

Jean-Yves Le Drian sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "egy nap különbséggel láthattuk Trump elnököt, amint bizonyos szempontból nekiesett a kanadai miniszterelnöknek, Justin Trudeau-nak, aki történelmi barátja, és azt látjuk, hogy Trump elnök szakít valamennyi szövetségesével a Québecben rendezett G7 csúcs után, majd másnap gyakorlatilag megöleli egy kommunista diktatúra diktátorát, amelyről még néhány nappal korábban azt állította, hogy teljesen szemben áll vele".

"Destabilizáló helyzetben vagyunk. Trump elnök úgy döntött, hogy fokozatosan felszámolja azokat az eszközöket, amelyek a második világháború után született multilateralizmust tartják össze. Amerika befelé fordul, hatalmi erődítményébe. Ez instabilitáshoz és a veszélyek fokozódásához vezet a világban" - mondta a francia külügyminiszter.

2020-ig megoldódik a probléma

Washington reményei szerint az atomfegyver-mentesítés legnagyobb része 2020-ig megtörténik a Koreai-félszigeten - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője szerdán Szöulban. 

Az amerikai külügyminiszter - mint a közlemény ismertette - azt hangoztatta, hogy a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése az Egyesült Államok által megfogalmazott elvárásoknak megfelelően "ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" lesz.

Pompeo megfogalmazásában Washingtonnak "jó oka van" azt remélni, hogy ez az atomfegyver-mentesítés még 2020-ig, azaz az amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megtörténik.  Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szingapúri csúcsértekezletén megállapodtak-e pontos menetrendben, Pompeo nem válaszolt, csupán megismételte, hogy "jó okunk van a reményre".      

Hozzátette azonban: "még sok az elvégzendő munka". Nem válaszolt a külügyminiszter arra a kérdésre sem, hogy a Szingapúrban a két vezető politikus által aláírt dokumentumban miért nem szerepel az atomfegyver-mentesítés konkrét menetrendje.

A "teljes" atomfegyver-mentesítés magában foglalja az ellenőrizhető és visszafordíthatatlan leszerelést is - hangoztatta Mike Pompeo. "Vitatkozhatunk még szavakon, de biztosíthatok mindenkit, hogy ez szerepel a dokumentumban" - szögezte le a tárcavezető. Hozzáfűzte: az ellenőrzés módjairól már megkezdődött az egyeztetés.