Mozart- és Vincent Van Gogh-kéziratokat árvereznek el Párizsban

Az aukción befolyt összegből az Aristophil csoport befektetőit kártalanítják

MH/MTI – 2018.06.13. 12:34 –

Mozart egy kézzel írt kottáját, valamint Vincent van Gogh egy levelét árverezik el más zeneszerzők, képzőművészek és írók tollából származó dokumentumokkal együtt a héten Párizsban.

A több száz kézirat az Aristophil nevű francia csoport mintegy 130 ezer darabos gyűjteményéből származik. Az 1990-ben alapított csoportnak nagyjából 18 ezer befektetője volt, a társaság azonban 2015-ben csődbement, alapítója, Gerard Lheritier ellen csalás vádja miatt indult vizsgálat, ő azonban tagadta a vádakat.

A hatalmas gyűjteményt árveréseken próbálják meg értékesíteni, hogy a befektetőket kártalanítsák.

Az első aukcióra még tavaly decemberben került sor, a második kör pedig a héten kezdődik. A Mozart-kotta leütési árát 120 ezer és 150 ezer euró (38-48 millió forint) közé becsülik a szakértők, míg az illusztrált van Gogh-levél, amelyet barátjának, Anthon van Rappardnak írt a holland festőművész, várhatóan 250 ezer-300 ezer euró közötti áron cserél gazdát.

"A piac izgatottan várja ezeket az aukciókat, hiszen az Aristophil éveken át mindent felvásárolt" - mondta Claude Aguttes, a párizsi székhelyű Aguttes árverési ház munkatársa. Hozzátette: "ezek a tárgyak most ismét elérhetővé válnak, és az emberek örülnek, hogy kiállításokon megnézhetik őket és hogy később licitálhatnak rájuk és talán meg is szerezhetik őket".