Trump szerint Kim Dzsong Un erős, jópofa és okos

"Nagyon jól kijöttünk egymással, már a csúcstalálkozó kezdetén"

MH/MTI – 2018.06.13. 07:33 –

Donald Trump amerikai elnök "erős", "jópofa" és "okos" emberként dicsérte kedden este a Fox televíziónak adott interjújában Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt. 

Az interjút a televízió egyik sztárja, Sean Hannity még Szingapúrban készítette, de kedden este került adásba.     

Donald Trump "nagyszerű tárgyalónak" minősítette az észak-koreai vezetőt és azon meggyőződésének adott hangot, hogy az ő Kim Dzsong Unnak címzett korábbi retorikája vezetett el ahhoz, hogy létrejöhetett a csúcstalálkozó. 

"Nagyon jó egyéniség, mókás és nagyon, nagyon okos" - fogalmazott Trump Kimről. Hangsúlyozta azt is, hogy az észak-koreai vezető "stratégiai gondolkodású pasas". Hozzátette: "nagyon jól kijöttünk egymással, már a csúcstalálkozó kezdetén". 

Amikor a riporter filmbejátszások felidézésével is emlékeztette az elnököt arra, hogy alig néhány hónappal ezelőtt még "rakétás kis embernek" titulálta Kim Dzsong Unt, Trump azzal felelt: ezzel a szándékosan kemény stílussal kövezte ki az utat a csúcstalálkozóhoz. "Ebben tényleg hiszek" - szögezte le. 

Az elnök az interjúban megismételte, hogy mindaddig, amíg "jóhiszemű tárgyalások folynak" Phenjannal, Washington felfüggeszti a Szöullal tartott közös hadgyakorlatokat. De azt is megismételte, hogy Észak-Koreának atomfegyvermentessé kell válnia, és mint fogalmazott, Kim Dzsong Un ezt "teljes mértékben megértette, és nem is harcolt ellene". 

Trump megerősítette, hogy az amerikai kormány célja a Koreai-félsziget egészének teljes atomfegyver-mentesítése. Sean Hannity kérdésére válaszolva pedig azt is megerősítette, hogy Kim Dzsong Un "a megfelelő időben eljön a Fehér Házba".

KCNA: Trump és Kim a megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg

Donald Trump és Kim Dzsong Un a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg szingapúri csúcstalálkozójukon, és kölcsönösen meghívták egymást magukhoz - jelentette szerdán a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség.

Trump kifejezte abbéli szándékát, hogy az Egyesült Államok szünetelteti a Dél-Koreával közös, Észak-Korea számára provokatív hadgyakorlatok megtartását mindaddig, amíg Washington és Phenjan tárgyalásokat folytat egymással - tette hozzá a hírügynökség. "Ha az amerikai fél hiteles, Phenjan bizalmát erősítő intézkedéseket hoz a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében, akkor a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság is folytathatja az ezeknek megfelelő, jó szándékú intézkedéseinek meghozatalát. Kim Dzsong Un és Donald Trump egyetért abban, hogy a béke, a stabilitás és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése szempontjából nagyon fontos a lépések fokozatos és egyidejű végrehajtása" - olvasható a KCNA jelentésében.

Az Egyesült Államok mindig azt követelte, hogy Észak-Korea gyorsan, ellenőrizhetően, maradéktalanul és visszafordíthatatlanul semmisítse meg atomfegyvereit, mert attól tart, hogy a leszerelési folyamat ellenőrzése elhúzódik. Phenjan viszont kijelentette, hogy ragaszkodik a fokozatos és párhuzamos végrehajtáshoz. A csúcstalálkozón született nyilatkozatban csak annyi szerepel, hogy Észak-Korea "teljesen" felszámolja atomfegyvereit.

A KCNA jelentése szerint Kim Dzsong Un és Donald Trump kölcsönösen meghívták egymást időpont megjelölése nélkül, és kölcsönösen el is fogadták ezeket a meghívásokat.

Tokiót és Szöult is meglepte az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztérésről szóló bejelentés

Trump váratlan bejelentése, hogy felfüggesztik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, meglepte Szöult és Tokiót is - írta az AP hírügynökség. Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatala szerdán úgy foglalt állást, hogy "meg kell ismerni az amerikai elnök nyilatkozatának pontos jelentését", hozzátéve, hogy Szöul "kész kidolgozni minden olyan intézkedést, amely segít előbbre vinni a tárgyalásokat" Washington és Phenjan között.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy az amerikai erők dél-koreai jelenléte, valamint a közös hadgyakorlatok létfontosságúak Kelet-Ázsia biztonsága szempontjából, ezért Japán szeretné, ha a két másik országgal közösen tisztázni tudná az amerikai elnök bejelentésének értelmét. Japán mindenképpen szeretné folytatni az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatait, és ragaszkodik azokhoz a tervekhez, amelyek növelik Japán védelmi képességét az észak-koreai rakétákkal szemben - mondta a miniszter.

Trump bejelentésével kapcsolatban Kína úgy vélekedett, hogy az amerikai elnök javaslatának fényében megvalósítható lenne, amit Peking korábban is kezdeményezett: Észak-Korea függessze fel nukleáris és rakétakísérleteit, míg az Egyesült Államok és Dél-Korea függessze fel a közös hadgyakorlatokat. Ez célszerű és megvalósítható lenne - mondta Keng Suang külügyi szóvivő szerdán, a tárca szokásos heti sajtóértekezletén.