A brazil csapat már nem Neymar-függő

Az ötszörös világbajnok válogatottban az első számú csillag mellé az utóbbi években felnőtt Coutinho, Gabriel Jesus, Firmino, Paulinho és Alisson is

RR – 2018.06.13. 01:11 –

Nem akad olyan elemző, aki a brazil labdarúgó-válogatottat ne sorolná az E csoport és persze az egész torna legnagyobb favoritjai közé. Annak ellenére is, hogy az ötszörös világbajnok talán soha be nem hegedő sebet kapott a négy évvel ezelőtti, hazai rendezésű torna elődöntőjében a németektől.

Brazil-edzesGabriel Jesus, a fiatal brazil csillag a világbajnokság egyik sztárja lehet (Fotó: Reuters/Leonhard Foeger)
A 2014-es világbajnokság még Luis Felipe Scolari (2002 világbajnoka) irányította a brazil válogatottat, nyilvánvaló volt, hogy az utolsó két mérkőzésen elszenvedett sima vereségek után nem maradt a posztján. Egy korábbi kapitány, a játékosként világbajnok Dunga váltotta, aki talán még ma is a válogatott élén állna, ha megnyeri csapatával a 2016-os Copa Américát. Ám nem nyerte, ezért a szövetség vezérkara egy sikeres klubedzőt ültetett a helyére, Adenor Leonardo Bacchi, azaz Tite személyében. A Corinthiansszal minden létező babért learató, játékosként egyébként csak nagyon szerény karriert befutó edző kiválasztása telitalálatnak bizonyult. A brazilok óriási fölénnyel megnyerték a dél-amerikai selejtezősorozatot, az idén pedig még gólt sem kaptak a felkészülési mérkőzéseken. Tite több mint 80 százalékos győzelmi mutatót ért el eddig a válogatottal, 21 meccsből csak egyet veszített el, az ázsiai-ausztráliai túrán kikapott az argentinoktól egy kevésbé fontos barátságos meccsen. Újjáalakította a válogatottat, amelyben már néhány kulcsposzton akár még választási lehetősége is van. A legutóbbi négy évben Neymar mellé felnőtt Gabriel Jesus és Coutinho, Paulinho magára talált, amióta Kínából visszatért Európába, s nagyszerű idényt tudhat maga mögött Firmino is. Noha Daniel Alves kiesett sérülése miatt a védelemből, de a sor, benne Thiago Silvával, Marquinhosszal vagy Mirandával és Marcelóval, így is nagyon erős. S akkor még nem is emlegettük a római kapust, Alissont, akiért éppen tegnap tett a Liverpool FC vételi ajánlatot. Olvashatók az európai sajtóban olyan vélekedések, amelyek szerint most először a védekezésükkel nyerhetik meg a brazilok a vb-t, a valóság az, hogy korábban is akadt arra példa, hogy nagyon megszervezték a hátsó alakzatot, s a torna legkevesebb gólt kapó csapatai között voltak. A brazil sajtó elsősorban annak örül, hogy Neymar jó formában tért vissza (mindkét felkészülési mérkőzésükön, a horvátok és az osztrákok ellen is látványos gólt szerzett), de paradox módon annak is, hogy a jelek szerint már nem annyira Neymar-függő a brazil csapat, mint volt 2014-ben, amikor a szupersztár sérülése után szinte bénultan játszott.

A svájciakkal mi, magyarok egy csoportban voltunk, a selejtezőkön láttuk őket, tudjuk, hogy erős csapat, amely esélyes a második helyre. Sorozatban negyedszer van ott a vb-n, 2006-ban kapott gól nélkül esett ki négy meccs után, 2010-ben bemutatkozásként megverte a későbbi világbajnok spanyolokat, de nem jutott túl a csoportban. Brazíliában ellenben igen, s csak hosszabbításban esett ki az argentinok elleni nyolcaddöntőben. A szerbek akár nagyon jól, vagy akár nagyon rosszul is szerepelhetnek, Matics, Klarov, Ljajics és Milinkovics-Szavics lehet a négy kulcsember. A Costa Rica-iak számára bravúr lenne a brazíliai szereplés megismétlése: az angolok, az olaszok és az uruguayiak előtt csoportelsőként jutottak tovább, majd csak tizenegyespárbajban estek el az elődöntőbe jutástól!

Csoportmenetrend: Costa Rica–Szerbia (06. 17., 14), Brazília–Svájc (06. 17., 20), Brazília–Costa Rica (06. 22., 14), Szerbia–Svájc (06. 22., 20), Szerbia–Brazília és Svájc–Costa Rica (06. 27., 20)