Müller és a németek szerencséje: vb következik

Joachim Löw együttese az elmúlt évben vesztett erejéből, a hat felkészülési mérkőzéséből egyet tudott megnyerni

AD – 2018.06.13. 01:09 –

Lothar Matthäus, a korábbi német világbajnok labdarúgó és nem túl sikeres magyar szövetségi kapitány úgy gondolta, mond valami zengzeteset a csütörtöki rajt előtt. Kijelentette, hogy a National­elf mostani kerete erősebb, mint az övék volt 1990-ben, amikor világbajnoki címet nyertek. Talán azt akarta sugallni vele, hogy Löw együttese kész a címvédésre.
Érdekes pályaívet írt le a német válogatott az elmúlt egy évben. Amikor szinte a második garnitúrával megnyerte a Konföderációs Kupát, okkal gondolta mindenki, hogy a kapitány egyetlen problémája, hogy kiket hagyjon ki a jó játékosok közül, de bárkire is bök rá, a németeké a torna egyik legerősebb csapata. Ugyanakkor a gárda tavaly ősz vége óta nem talál magára, sorozatban öt mérkőzésén nyeretlen maradt, s csak az utolsó felkészülési mérkőzésen, a szaúdiak ellen győzött 2–1-re. Nem igazán megnyugtató játékkal. Ettől még lehet, hogy erősebb, mint a minden idők leggyengébb világbajnokságát megnyerő 1990-es legénység, de semmiképpen sem erősebb annál, amelyik négy éve Rióban világbajnok lett. Alaposan kicserélődött a keret 2014 óta, Joshua Kimmich kivételével tulajdonképpen senki sem nőtt fel azonban a régiek szintjére. Löwnek kétségtelenül sok sérüléssel kellett megbirkóznia, és szinte egyszer sem tudta a legjobb tizenegyét együtt játszatni. Ám – minden mentség ellenére – a német futballközvélemény egyáltalán nem nyugodt. Legfeljebb abban bízik, hogy az elmúlt nagy tornákon, akár beleértve a balszerencsésen, de az előzetes várakozáshoz képest csalódással zárt franciaországi Európa-bajnokságot is, a német válogatott jól játszott. A legutóbbi három világbajnokság mindegyikén a Nationalelf szerezte a legtöbb gólt, s ebben – Dél-Afrikában és Brazíliában – nagy része volt Thomas Müllernek. A Bayern csatára 2010-ben és 2014-ben is öt-öt gólt szerzett, még csak 28 éves, de csupán hét játékos áll előtte az örökranglistán: Klose, Ronaldo, Gerd Müller, Pelé, Fontaine, Kocsis és Klinsmann. Egy újabb ötgólos tornával azonnal a második helyre ugrana, Ronaldo mellé. Érdekes az eddigi pályafutása: a világbajnokságokon mindig remekelt, az Európa-bajnokságokon szinte egy egyeneset nem rúgott a labdába. A németek szerencséjére most vb következik. Persze, az is igaz, hogy 1962 óta, azaz immár 56 éve egyetlen válogatott sem tudta megvédeni világbajnoki címét.

Az F csoport további tagjai közül a svédek lehetnek a második hely favoritjai, még ha nem is vitték el végül magukkal Zlatan Ibrahimovicot. A németek hatvan éve nem kaptak ki tőlük tétmérkőzésen, s veretlenek ellenük immár tizenegy meccs, 1978 óta. Nem meglepően, a mexikóiak ellen is kiváló a Nationalelf mérlege: a legutóbbi három találkozó, benne az 1998-as vb-mérkőzés, csak német győzelmet hozott. A dél-koreaiak érdekes ellenfelek lehetnek, az ottani futballedzők közül többen is tanultak Németországban, illetve a mostani kapitány, Sin Te Jong kinevezése előtt, tavaly június 15-ig a korábbi világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok védő, Uli Stieleke dirigálta a koreai válogatottat. De a két csapat között ó­riási a tudásbeli különbség. wCsoportmenetrend: Németország–Mexikó (06. 17., 17 óra), Svédország–Dél-Korea (06. 18., 14), Németország–Svédország (06. 23., 17), Dél-Korea–Mexikó (06. 23., 20), Dél-Korea–Németország és Mexikó–Svédország (06. 27., 16)