Orosz vicc: minden készen van a rajtra, csak a csapat nem

Vb 2018. Varga Sándor, a mindkét válogatotthoz kötődő, kárpátaljai származású magyar futballmenedzser a VIP-páholyból nézi majd az oroszok és a szaúdiak nyitómérkőzését

Burkovits Ferenc – 2018.06.13. 01:08 –

Különleges helyzetben van a világbajnokság csütörtöki nyitánya előtt Varga Sándor, a kárpátaljai születésű futballmenedzser. Orosz állampolgár, ahogyan Budapesten és Londonban, úgy Moszkvában is van lakása – de több mint tíz éven át Szaúd-Arábiában élt és dolgozott. Őt kérdeztük a vb nyitómérkőzésének esélyeiről és a két csapatról.

Szaúd-Arábia válogatottja 20180613 Szaúd-Arábia válogatottja elszántan készül a holnapi vb-nyitómérkőzésre (Fotó: Reuters - Anton Vaganov)

– A szaúdi válogatott kicsit misztikus az európaiak számára. A keretről annyi derül ki, hogy szinte csak hazai klubban játszó futballisták alkotják. Mit érdemes még tudni róla?

– Szaúd-Arábiában monarchia van, amely természetesen az egész ottani sportéletre hat. Mindenki egyformán kap juttatást az államtól, de természetesen akad három-négy topklub, az al-Hilal, az al-Ahli vagy az an-Naszr, ahol helyi „kiskirályok” támogatásával még több pénz áramlik a futballba. Ez magyarázza, hogy a legjobbakat otthon tudják tartani.

– Ki a legjobb játékosuk?

– Három-négy futballistájuk szerepel külföldön, érdekes módon elsősorban Spanyolországban vannak szaúdi idegenlégiósok, így Jahja al-Sehri a Leganés, Szalem el-Doszari a Villarreal, Fahad el-Muvallad, a Levante játékosa. A világbajnoki keret többi játékosa, ahogyan említettem, hazai csapat tagja. A csapatkapitány, Oszama Havszavi százharmincötször, a szintén rutinos Taiszir al-Jasszim százharminckétszer volt válogatott.
Varga-SandorVarga Sándor a franciáknak drukkol (Fotó: MH)
– A sikerrel megvívott selejtezők után menesztették a korábbi holland kapitányt, a vb-ezüstérmes Bert van Marwijkot. Miért?

– Azt, hogy miért menesztették Van Marwijkot, talán csak az uralkodó tudja. Ő egyébként a váratlan, meglepő döntéseiről is ismert. Amikor trónra lépett, háromszáz rokonát börtönbe záratta, ez volt az egyik első intézkedése. A másik meg az, hogy eltörölve egy régi szabályt, megengedte a nőknek, hogy futballmérkőzésekre járjanak. A csapat természetesen már Oroszországban van, de mivel Szaúd-Arábiában egyáltalán nem biztos az edzői állás, azon sem lepődnék meg, ha az argentin Juan Antonio Pizzi állása nem tartana ki a csoportmérkőzések végéig. Nagyon gyakoriak és ötletszerűek az edzőváltások, egyáltalán nem példátlan, hogy egy klubnál egy hónapon belül három edzőváltás történik. Egyébként mielőtt kinevezték az argentin Pizzit, képben volt Hriszto Sztoicskov is, aki húsz évvel ezelőtt játszott a szaúdi an-Naszrben.

– Mekkora a szaúdi válogatott játékereje?

– Ütőképes csapat. Ezt azzal is alá tudom támasztani, hogy márciusban Marbellán összecsapott az ukrán válogatottal, s Andrij Sevcsenko elmondása szerint csak szerencsével úszták meg a vereséget az ukránok.

– Önnek személyes jó barátja, Sztanyiszlav Csercseszov, a rendező orosz válogatott szövetségi kapitánya. Mit mondott önnek az oroszok esélyeiről?

– A védelemben vannak gondjai, ezt az is mutatja, hogy reaktiválni kellett a lassan harminckilenc éves Szergej Ignasevicset. Biztos pontja a válogatottnak Igor Akinfejev, a kapus, aki tizenöt éve, tizenhét éves kora óta áll a szbornaja és a CSZKA Moszkva kapujában. Egyébként Csercseszov, amikor néhány napja kint voltunk, megajándékozta egy, a vb-re készített orosz mezzel a legkisebb fiamat, így természetesen az is eldőlt, hogy egy magyar gyerek az orosz válogatottnak fog szurkolni. Természetesen van VIP-jegyünk a nyitómérkőzésre, magam is kíváncsian várom, mire megy a két válogatott egymással.

– Oroszország, illetve a rendező városok mennyire készültek fel a világbajnokságra?

– Oroszországban az a vicc járja, hogy minden kész van a világbajnokságra, csak a csapat nem. Meggyőződésem, hogy az egyik legjobban megszervezett labdarúgó-világbajnokság kezdődik.

– Ön kinek fog szurkolni?

– Szeretném, ha európai csapat, például Franciaország lenne a világbajnok.