Valami megroppantotta a német csapatot

Vb 2018. Szabics Imre, az egykori válogatott csatár, az osztrák válogatott másodedzőjeként a napokban indul Oroszországba, feltérképezni az európai riválisokat

Burkovits Ferenc – 2018.06.12. 02:53 –

Szabics Imre háromnegyed éve az osztrák válogatott másodedzője, Franco Foda kapitány segítője. Csapatuk az elmúlt hetekben legyőzte az orosz és a német válogatottat, majd vasárnap kikapott a braziloktól. A tapasztalatairól (is) beszélgettünk az egykori válogatott csatárral.

Szabics-ImreSzabics Imre szerint az osztrák sikerek egyik titka, hogy a stáb tagjai régóta ismerik egymást (Forrás: Facebook)
–  Megy a világbajnokságra?

–  Igen! Úgy beszéltük meg az osztrák labdarúgó-válogatott vezetőivel, hogy testvériesen elosztjuk egymás között mi, edzők, a világbajnokságot. Én pénteken utazom Oroszországba, s egy hetet töltök kint, meccsről meccsre járok majd. Olyan mérkőzéseket szeretnék megnézni, amelyeken európai csapatok játszanak, annál is inkább, mert szeretném feltérképezni a jövő évi Eb-selejtezők előtt a lehetséges ellenfeleket.

–  Milyen világbajnokságra számít?

–  Különösebb taktikai hókuszpókuszokra nem számítok, de amit szerintem, rajtam kívül is mindenki tud, azt megismétlem: egy ilyen tornán szét kell választani a csoportszakaszt az egyenes kiesésestől. Remélem, mint a Bajnokok Ligájában is történt, látványos, sokgólos meccsek lesznek.

–  Szurkol majd valakinek?

–  Szeretném, ha Argentína lenne a világ­bajnok.

–  Három vb-résztvevővel is játszott nemrégiben az osztrák válogatott. Kezdjük közülük a rendező orosz válogatottal, milyen benyomást keltettek önben?

–  A végső győzelemre nem tartom őket esélyesnek, főleg, mert szerintem a legjobb játékosuk Kokorin a keresztszalag-szakadása miatt nem tagja a keretnek. Kulcsjátékosukat veszítették el. Egy meccsüket látva, azt mondhatom, hogy sok jó játékosuk van, de egyetlen olyat sem láttam köztük, akire azt merném mondani, hogy meccseket képes eldönteni.

–  Következtek a németek, akik ellen meglepetésre az osztrákok 2–1-re nyertek.

–  Méghozzá teljesen megérdemelten! Megszokhattuk, hogy a német válogatott tagjai összhangban vannak, úgy a védelem, a középpályás sor és a csatársor. Most is jól működnek, mint csapat. De valami mégis, mintha megroppantotta volna őket. Nem tudom, de szerintem Gündogan, Özil és Emre Can az Ergodan elnökkel történt közös fényképezkedésből rosszul jöttek ki, ritka dolog, hogy a német szurkolók kifütyülik saját játékosaikat. Velük pedig ez történt. Túl ezen, a német sajtóban is kaptak hideget-meleget. Ez lehet zavaró körülmény a csapategységet illetően.

–  Vasárnap a brazilok 3–0-ra nyertek Bécsben, telt ház előtt. A vb előtti utolsó edzőmeccsén nagyon meggyőzőnek tűnt a dél-amerikai gárda. Kimondható, hogy a vb egyik nagy favoritja a brazil válogatott?

–  Kétségtelenül nagyon erős a brazil válogatott, sajnos, mi nem tudtuk azt a pozíciós játékot megismételni, ami a korábbi mérkőzéseken jellemezte a csapatunkat. A braziloknak minden posztra világklasszis játékosaik vannak. Néhányra nem is csak egy. Az első félidőben a védekezéssel még nem volt túl nagy problémánk, de aztán kaptunk egy lesgólt, s a brazilok ellen hátrányból már nagyon nehéz futballozni. Mégis, a szurkolóink értékelték, hogy három előkészületi mérkőzésből kettőt megnyertünk, s vastapssal köszönték meg a játékosok produkcióját.