Hat veteránból lehet kétszeres világbajnok

A spanyoloknak a 2010-es vb-n, illetve a portugáloknak a 2016-os Eb-n a rossz rajt nem volt a siker akadálya

AD – 2018.06.11. 00:24 –

Egy vb-szereplést meg kell tervezni. Minden szempontból. Akár olyan mélységig, hogy mennyire rontsunk neki a várhatóan legnehezebb csoportellenfélnek, rögtön a torna második napján. Alkalmasint ez járhat a portugálok és a spanyolok fejében is.

Iago Aspas 20180611 A spanyolok (elöl Iago Aspas) már Krasznodarban készülnek a világbajnokságra (Fotó: Reuters)

A papírforma alapján a portugál és a spanyol csapat kiemelkedik a B csoport négyeséből, erősebb, mint a marokkói vagy az iráni gárda. Pénteken egymás ellen kezdenek, s egy győzelemmel bármelyik szinte már páholyban érezheti magát a továbbjutást illetően. A vereség ugyanakkor csak ómennek jó, de nem segít. A vb-k történetében eddig mindössze egy világbajnok kezdte vereséggel a tornát: éppen a spanyol, 2010-ben. Más kérdés, hogy a portugálok az eddigi legsikeresebb két Eb-szereplésükkor, 2004-ben és 2016-ban is rosszul rajtoltak. Otthon, a hazai rendezésű, ezüsttel zárt Eb-n kikaptak a görögöktől, két éve Franciaországban pedig az egyenes kieséses szakaszban nyertek először, három döntetlennel mentek tovább a csoportból, úgy, hogyha Elek Ákos nem a kapufára, hanem a hálójukba lövi a labdát 3-3 után, a hajrában, kiesnek. Ezt aligha kockáztatják meg újra.

A két válogatott jól ismeri egymást, egyébként a portugálok senkivel sem játszottak több válogatott meccset, mint a spanyolokkal (35), a spanyolok pedig egyedül az olaszok ellen játszottak kettővel többet, listájukon másodikok a portugálok. A nyugati szomszéd legnagyobb sztárja, Cristiano Ronaldo (még?) a Real Madrid tagja, de rajta kívül csak Goncalo Guedes szerepelt a legutóbbi idényben spanyol klubban, a Valenciában. Figyelemre méltó, hogy Fernando Santos 23 Európa-bajnoka közül csupán tizenhárman tudták megőrizni a helyüket, köztük olyan régi motorosok, mint Bruno Alves, Pepe, Joao Moutinho és Ricardo Quaresma. Ám nem utazott Oroszországba az Eb-t eldöntő gólt szerző Eder, vagy a kontinensbajnokság legjobb fiatal játékosának választott Renato Sánches, illetve a 112-szeres válogatott Nani sem. Az idén a felkészülési meccseken csak az afrikai ellenfeleket tudták legyőzni – kétségtelenül, akad egy a csoportban, szerencsés esetben az is elég lehet a továbbjutáshoz.

Sokkal jobb a spanyolok mérlege. Julen Lopetegui a 2016-os Eb után vette át a válogatottat, húsz meccset vívott eddig vele, s még veretlen. A spanyolok nem kevesebbet várnak tőle, mint hogy a futballtörténelem első kapusból lett világbajnok szövetségi kapitánya legyen. Lopetegui hat játékosnak adta meg az esélyt, hogy kétszeres világbajnok legyen az oroszországi torna végére: keretéből Pepe Reina, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Sergi Busquets, Andrés Iniesta és David Silva vett részt a megnyert 2010-es világbajnokságon.

A csoport további két tagja a marokkói és az iráni válogatott, utóbbit portugál edző, korábbi szövetségi kapitány, Carlos Queiroz dirigálja. Az afrikaiak nem játszottak nagyon erős ellenfelekkel, de tény: egy éve nem kaptak ki válogatott mérkőzésen, azóta nyolc győzelem és két döntetlen a mérlegük. wCsoportmenetrend: Marokkó–Irán (06. 15., 17 óra), Portugália–Spanyolország (06. 15., 20), Portugália–Marokkó (06. 20., 14), Irán–Spanyolország (06. 20., 20), Irán–Portugália és Spanyolország–Marokkó (06. 25., 20