A hazai pálya hátránya

Csak minden ötödik orosz hisz abban, hogy a válogatottja túléli a csoportmérkőzéseket

RR – 2018.06.11. 00:21 –

Nem panaszkodhatott a sorsolásra az orosz válogatott a hazai rendezésű torna előtt. Ám ahogy közeledik a csütörtöki nyitómérkőzés, úgy lesz úrrá egyre a pánik az ottani sajtón. Akadnak, akik attól tartanak, minden idők leg-gyengébb „hazai” csapata lesz a szbornaja.

Az eddigi húsz világbajnokságból hatot megnyert a rendező ország (1930 Uruguay, 1934 Olaszország, 1966 Anglia, 1974 NSZK, 1978 Argentína, 1998 Franciaország), Szta­nyiszlav Csercseszov együttese nagy valószínűséggel nem fog ebbe csoportba kerülni. A rémálmokban felsejlik, hogy esetleg Dél-Afrika útját járhatja – a nyolc évvel ezelőtti rendező volt az egyedüli, amelyik nem élte túl az első szakaszt. Egy orosz állami közvélemény-kutató cég felmérése szerint csak a megkérdezettek húsz százaléka gondolja, hogy a csapat bejut a legjobb tizenhat közé. (Igaz, tizenegy százaléknyi örök optimista világbajnoknak jövendöli a szbornaját.)

A realitás a kettő között van: továbbmehetnek a négyesükből az oroszok, de ott a papírforma szerint következő spanyol vagy portugál gárda túl erős lesz. Amikor az ország beadta a pályázatát, 2009 elejét írtuk. Bő fél évvel voltunk csak túl az osztrák–svájci közös rendezésű Eb-n, amelyen a holland Guus Hiddink által irányított szbornaja, nagy közönségsikert aratva, a hollandokat is kiejtve, elődöntőt játszott. Akkor Oroszországban sokan elhitték, hogy a következő szűk évtizedben, az ottani futballba ölt sok pénzzel, a Premijer-Liga a legerősebb európai bajnokságok nyomába eredhet, és a szinte kivétel nélkül otthon játszó sztárokból legalább a vb-elődöntőre esélyes válogatott alakulhat. Leszögezhetjük: nem alakult. Nem csak az igazolja ezt, hogy az orosz válogatott helyezése a leggyengébb a 32 résztvevő közül a FIFA-ranglistán (hetvenedik, közvetlenül Guinea mögött), mert erre még mondhatnánk, hátránya volt abból, hogy nem játszott tétmérkőzést. Ám a legutóbbi tíz mérkőzéséből, tavaly június közepe óta, mindössze egyet tudott nyerni, azt is a nem túl acélos dél-koreaiak ellen. A Gazeta nevű lap úgy fogalmazott a játékosokról, „Zongoristák, akiknek nincsen gyakorlatuk” – utalva leginkább arra, hogy a játékosok többsége, akik közül már csak Akinfejev és Ignasevics maradt meg a 2008-as csapatból, nem rendelkeznek megfelelő nemzetközi tapasztalattal. Alekszandr Szedov, a lap újságírója hozzátette: a mostani, hét mérkőzésből álló nyeretlenségi széria a legrosszabb az önálló orosz válogatott történetében, ugyanazzal a szövetségi kapitánnyal. A csatárjáték különösen gyenge: az osztrákok és a törökök elleni összesen 180 perc alatt egyetlen lövés ment az ellenfél kapujára. Vlagyimir Putyin sem túlságosan optimista. A kínai televíziónak nyilatkozva azt mondta az orosz elnök: „Sajnos, azt kell mondjam, a válogatottunk az utóbbi időben nem ért el jó eredményeket”.

A fogadóirodák szerint az A csoport első számú esélyese az uruguayi válogatott, amely olyan futballistákat vonultat fel, mint Luis Suárez, Edinson Cavani, Diego Godin. Idős a csapat, a huszonhármas keretből kilencen harminc fölöt­tiek, idős a kapitány (Óscar Wasington Tabá­rez 71 éves, már 1990-ben, Olaszországban ő vezette a válogatottat), de az „uruk” ennek egyelőre a jó oldalát nézik: szerintük kulcsembereik rutinja nagyon sokat érhet. Tabárez, az uruguayi Baróti Lajos a negyedik világbajnokságán irányítja hazája csapatát. Eddigi legjobb eredménye a dél-afrikai negyedik hely volt. A Ce­- leste az idén minden felkészülési mérkőzését megnyerte, méghozzá kapott gól nélkül, s reményei szerint a csoportmérkőzések nem jelenthetnek gondot. Ám utána jöhetnek a spanyolok vagy a portugálok is.

Egyiptom válogatottjának játékereje leginkább Mohamed Szalah formájától függ. A Liverpool Angliában a mostani idényben minden egyéni bravúrt learató csatára csak az utolsó szakaszra szállt be a világbajnoki selejtezőkre, de ott öt gólt szerzett csapata nyolc góljából. A kijevi BL-döntőben megsérült a válla, de azt ígéri, ott lesz az uruguayiak elleni találkozón. A „fáraók” kapusedzője, Ahmed Nagy úgy véli, a 46. évében járó Essam el-Hadary lesz az első számú kapusuk a tornán, aki minden idők legidősebb vb-résztvevője lesz, idősebb, mint néhány szövetségi kapitány. Érdekes, hogy az egyiptomiak keretébe a legtöbb légióst az angolok mellett a szaúdiak adják. El-Hadary, például az el-Távun nevű klub tagja. Mindez azért különleges, mert a szaúdiaké a csoport negyedik válogatottja. Az ázsiaiaknak éppen úgy argentin edzőjük (Juan Antonio Pizzi) van, mint az egyiptomiaknak (Héctor Cúper). A keret mind a 23 játékosa hazai klub tagja. A felkészülés során a peruiaktól nagyon kikaptak Svájcban, de az olaszok és a németek ellen is csak 2–1-re veszítettek.

Csoportmenetrend: Oroszország–Szaúd- Arábia (06. 14., 17 óra), Egyiptom–Uru­guay (06. 15., 14), Oroszország–Egyiptom (06. 19., 20), Uruguay–Szaúd-Arábia (06. 20., 17), Uruguay–Oroszország és Szaúd-Arábia–Egyiptom (06. 25., 16)