„Sorosék beférkőztek a magyar bíróságokra”

A Fidesz szerint a Helsinki Bizottság célja a magyar igazságszolgáltatás befolyásolása és a bírák megtévesztése

Szalai Laura – 2018.05.28. 01:05 –

A Soros-hálózat a magyar igaz­ságszolgáltatást is befolyásolja azzal, hogy migránspárti érzékenyítő tanfolyamatokat tart bírósági dolgozóknak – erről beszélt Hollik István szombaton. Az ügy kapcsán a Fidesz közérdekű adatigényléssel fordul a bíróságokhoz.

Halász János és Hollik István 20180528 Megdöbbentő és aggasztó a Soros-hálózat törekvése –mondta Halász János. Hollik István szerint egyértelmen
veszélybe került a bírói függetlenség (Fotók: MH, Hegedüs Róbert)

„A Helsinki Bizottság olyan bevándorláspárti érzékenyítő tréningeket tart, amelyek egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy a migránsok szemszögéből, az ő érdekeiket képviselve érzékenyítsék a bíróságok dolgozóit” – jelentette ki szombati tájékoztatóján Hollik István, a Fidesz–KDNP frakciószövetség szóvivője. Az MTI szerint rámutatott arra, hogy a tanfolyamokon a menekültjoggal, a bevándorlás egyes jogi eseteivel kapcsolatban adnak tanácsokat, ami egyszerre felháborító és megengedhetetlen. Emlékeztetett arra is, hogy a menedékkérelmekkel, kiutasítással kapcsolatos ügyek többsége a bíróságokra kerül. „Nem nehéz feltételezni, hogy ezzel a Helsinki Bizottság célja az igazságszolgáltatás befolyásolása, a bírák megtévesztése azért, hogy minél több bevándorlót tudjanak Európába hozni” – hívta fel a figyelmet. Hollik István hangsúlyozta, fennáll a veszélye annak is, hogy egy-egy konkrét ügyben egy „Soros által fizetett jogász”, aki migránsokat képvisel, olyan bíróval kerüljön szembe, akinek az „érzékenyítését ő végezte.” „Ezzel egyértelműen veszélybe kerül a bírói függetlenség” – tette hozzá.

Halász János Debrecenben újságíróknak bejelentette, hogy a Fidesz közérdekű adatigényléssel fordul a bíróságokhoz a Soros-hálózat befolyása miatt. A Fidesz-frakció szóvivője megdöbbentőnek és aggasztónak nevezte, hogy „a Soros-hálózat már a magyar bíróságokra is betette a lábát”. Szerinte azon dolgoznak az igazságszolgáltatáson keresztül is, hogy még több migránst juttassanak be Európába, illetve megakadályozzák a kiutasításukat. Hozzátette, mindez szembemegy a magyar emberek és a magyar kormány akaratával, fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét és a nemzetbiztonságot is.