Bréma menekültügyi kirendeltségén felfüggesztették a döntéshozatalt

Seehofer: A jogsértések kíméletlen feltárására és szúrópróbaszerű felülvizsgálatra kell számítani a hivatalokban

MH/MTI – 2018.05.23. 16:50 –

Felfüggesztették a menedékjogi kérelmek elbírálását a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) brémai kirendeltségén az intézménynél történt jogsértések miatt - közölte szerdán Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter. 

A politikus közleménye szerint a BAMF 4568 menedékjogi eljárás felülvizsgálatával ellenőrizte a brémai kirendeltség munkáját, és kimutatta, hogy két ügyvédi iroda közreműködésével szándékosan megszegtek jogszabályokat és belső szolgálati előírásokat. 

Így súlyosan sérült a kirendeltség "integritásába és eljárásainak minőségébe vettet bizalom", ezért az ügyben indított további belső, valamint a Szövetségi Számvevőszék által indított külső, független ellenőrzés és a brémai ügyészség nyomozásának lezárásáig felfüggesztik a további menedékjogi kérelmek elbírálását.

Horst Seehofer hozzátette, hogy az eset tanulságaként kiegészítik a BAMF-nál tavaly bevezetett minőségellenőrzési rendszert, így ezentúl szúrópróbaszerűen felülvizsgálják a lezárt menedékjogi eljárások 10 százalékát, és automatikusan ellenőrzést indítanak minden kirendeltségnél, amelynél az elfogadott kérelmek aránya 10 százaléknál nagyobb mértékben eltér az országos átlagtól.

A miniszter kiemelte, hogy "kezdettől fogva a brémai ügy kíméletlen feltárására" törekszik, ezért a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának május 29-i rendkívüli ülésén is részt vesz a BAMF elnökével, Jutta Cordttal együtt.

A brémai BAMF-kirendeltség korábbi vezetője ellen ügyészségi eljárás indult azzal a gyanúval, hogy legkevesebb 1200 menedékkérőt menedékjogi státuszhoz juttatott, annak ellenére, hogy a jogszabályok alapján el kellett volna utasítani kérelmüket. Az ügy áprilisban jutott nyilvánosságra.

Szerdán a Bild című lap azt írta, hogy a brémai ügyészség Jutta Cordt ellen is nyomozást indított. Napközben kiderült, hogy a lap tévesen tájékoztatta olvasóit, az ügyészség nem nyomozást indított, hanem vizsgálja, hogy kell-e eljárást indítani egy feljelentés nyomán, amelyet a BAMF elnöke ellen tettek.