Csendes hét a kontinensen, kiderül, mennyit keresünk

Hétindító. Pünkösd miatt rövidített makrogazdasági hét kezdődött, de érdekes adatok is napvilágot látnak, ilyen például a kiskereskedelmi mérleg és a német GDP

M. Orbán András – 2018.05.22. 00:36 –

A hét legfontosabb hazai eseménye a jegybank májusi kamatmeghatározó ülése lesz, Európában csendes napok várhatók, a kedélyeket a Németországból és az eurózónából érkező feldolgozóipari adatok borzolhatják.

Blahó Levente 20180522 „Átmeneti lassulás Németországban” (Fotó: MH)

Kontinensünkön a pünkösd miatt rövidített makrogazdasági hét kezdődött, az első pénzpiaci esemény a magyar jegybank mai kamatmeghatározó ülése – mondta lapunknak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank makrogazdasági elemzője. A szakértő hozzátette, sem az alapkamatot, sem pedig a monetáris politika kommunikációját illetően nem várnak változást az elemzők. A jegybanki alapkamat 0,9 százalékon áll 2016. május 25. óta.

Szintén ma közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás május végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. A május 8-án kiadott előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének hiánya áprilisban 209,4 milliárd forint, az év első négy hónapjában 1081,4 milliárd forint volt. A hiányszámok alakulásához hozzátartozik, hogy az idei uniós kifizetések elérték a 857,2 milliárd forintot, szemben a tavaly április végi 318,3 milliárd forinttal. Ezzel ellentétben mindössze 63,9 milliárd forintot utalt át eddig Brüsszel a nemzeti költségvetésbe.

Holnap teszi közzé Németország a májusi feldolgozóipari mutatóit, az elemzői várakozásokhoz képest ez kéttized ponttal alacsonyabb, 57,9-es értéket mutat – mondta Blahó Levente. Hozzátette egyúttal, az ötven feletti értékek bővülést jeleznek. Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét is betöltő Fed szintén szerdán teszi közzé a május eleji kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét. Blahó Levente azt mondta, nem ez, hanem a június 13-i kamatdöntő ülés és annak jegyzőkönyve lesz igazán döntő jelentőségű, hiszen akkor már alapkamat-emelést is várnak az elemzők, a jegyzőkönyvtől pedig azt, miképpen hatott a gazdasági mutatókra, illetve az újabb módosítástól milyen hatást vár a Fed.

Idehaza szerdán a keresetek márciusi alakulását közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Februárban is két számjegyű növekedést mutattak a keresetek: a bruttó átlagkereset 11,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 306 500 forint volt. Az év első két hónapjában a bruttó és a nettó átlagkereset 12,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Csütörtökön hajnalban teszik közzé az első negyedéves részletes GDP-mutatókat Németországban – hívta fel a figyelmet Blahó Levente. Az első negyedévben 1,6 százalékra csökkent a GDP bővülése a tavalyi negyedik negyedéves 2,3 százalék után, azonban azt is megtudhatjuk, mi áll ennek a hátterében – tette hozzá. Szerinte inkább átmeneti megtorpanásról lehet szó, amely hátterében a naptárhatás és az időjárás, valamint az amerikai importvámokkal kapcsolatos uniós kereskedelmi vita áll. Szintén ezen a napon az Egyesült Államokban használtlakás-értékesítési adatokat tesznek közzé, itt enyhe javulásra számítanak az elemzők.

Idehaza a kiskereskedelmi forgalom márciusi, részletes adatait ismerteti a KSH. A május 4-én kiadott első becslés szerint márciusban a kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 8,5, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 7,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. A nyers adat 2015. január óta a legmagasabb növekedést mutatja.

Pénteken Németországban az IFO üzleti hangulatindexét teszik közzé, amely alátámasztja a beszerzési-menedzserindexek által jelzett irányt. Az IFO 102 pontot mutat, ez és a BMI-mutatók egyaránt arra engednek következtetni, hogy a GDP növekedése csak átmenetileg lassult le hazánk egyik legfontosabb kereskedelmi partnerénél – magyarázta Blahó Levente. Szintén pénteken az Egyesült Államokból a tartós fogyasztási cikkek értékesítésére vonatkozó adatok érkeznek. Itt hó/hó összevetésben mínusz 1,4 százalékos visszaesés mutatkozik. A Michigani Egyetem fogyasztóihangulat-indexe várhatóan 99 pontot mutat majd.