„Erdogan bojkottja gazdasági öngyilkosság lenne”

A török elnök szankciókat helyezett kilátásba azon országok ellen, amelyek Jeruzsálemet ismerik el Izrael fővárosának, de Gyarmati István szerint ez csak szóbeli fenyegetőzés

MH/MTI – 2018.05.21. 10:08 –

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint inkább szóbeli fenyegetőzésekre lehet számítani a Jeruzsálem státusza miatt kialakult helyzetben.

A szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában felidézte, Recep Tayyip Erdogan török államfő gazdasági bojkottot is kilátásba helyezett azon országokkal szemben, amelyek követik az Egyesült Államok példáját, abban, hogy Jeruzsálemet ismerik el Izrael fővárosának és oda helyezik át izraeli nagykövetségüket.

Gyarmati István azonban úgy vélekedett, hogy ez gazdasági "öngyilkosság" lenne, így vélhetően csak szóbeli fenyegetőzésről van szó. Úgy értékelt, "nagyhatalmi játék" zajlik, bár annak komoly következményei lehetnek. 

 

A szakértő szerint az igazi kérdés inkább az, hogy mi lesz Iránnal és az iráni kapcsolatokkal, hogyan alakul Irán és az Egyesült Államok, valamint Irán és Izrael viszonya.