Trump: A Mueller-bizottság tevékenysége Amerika legnagyobb boszorkányüldözése

Az amerikai elnök ismét a demokrata párti politikusokat vádolta meg azzal, hogy az oroszokkal összefogva éppen ők akarják besározni őt

MH/MTI – 2018.05.17. 18:17 –

A 2016-os amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság tevékenysége "Amerika történetének legnagyobb boszorkányüldözése - írta mikroblog-bejegyzésében csütörtökön Donald Trump amerikai elnök. 

Trump a bizottság munkája megkezdésének egyéves évfordulóján tette közzé Twitter-bejegyzését. "Bravó, Amerika, beléptünk Amerika története legnagyobb boszorkányüldözésének második esztendejébe" - fogalmazott. 

Az elnök - miként korábban mindig - ezúttal is cáfolta, hogy az elnökválasztási kampányban összejátszott volna oroszokkal annak érdekében, hogy megnyerje a választást demokrata párti vetélytársával, Hillary Clintonnal szemben. . Egyúttal ismét a demokrata párti politikusokat vádolta meg azzal, hogy az oroszokkal összefogva éppen ők akarják besározni őt. 

Robert Muellert, az igazságügyi minisztérium korábbi magas rangú tisztségviselőjét, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori igazgatóját 2017. május 17-én nevezték ki a különleges vizsgálóbizottság élére, közvetlenül azt követően, hogy Trump elnök menesztette James Comey FBI-igazgatót. Mueller kiszélesített jogköröket kapott vizsgálataihoz. Az elmúlt évben orosz állampolgárok és vállalatok ellen emelt vádat az amerikai választási folyamatba történt beavatkozásuk miatt, illetve perbe fogta Donald Trump egyik volt kampányfőnökét és további három munkatársát is, ám egyiküket sem közvetlenül az orosz beavatkozással, hanem korábbi lobbitevékenységekkel összefüggésben. 

A különleges bizottság - amelynek tagjai között számos olyan jogász van, akiről kiderült, hogy demokrata párti politikusok, vagy éppen Hillary Clinton kampányát aktívan támogatta - eddig nem tudott bizonyítékot felmutatni arra vonatkozóan, hogy Donald Trump kampánycsapatának munkatársai valóban összejátszottak volna orosz tisztségviselőkkel. Moszkva egyébként mindig cáfolta, hogy beavatkozott volna.

Az amerikai hírszerzés több szervezetének egybehangzó álláspontja szerint egyenesen Vlagyimir Putyin orosz elnök dönthetett az amerikai választások idején az amerikai választópolgárok befolyásolása érdekében végrehajtott kiberpropagandát és  a hamis hírek terjesztését illetően.  

Mike Pence amerikai alelnök a múlt héten kijelentette: az Egyesült Államok nemzeti érdeke, hogy a Mueller-bizottság most már mihamarabb befejezze munkáját.  

Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, aki nemrégiben csatlakozott Donald Trump jogászcsapatához, csütörtökön a Fox televíziónak adott interjújábanmeggyőződését hangoztatta, hogy Robert Mueller nem tud vádat emelni Trump ellen. Giuliani  kijelentette: a Mueller-bizottság egyik munkatársa közölte vele, hogy a bizottságnak felhatalmazása sincs arra, hogy esetleg vádat emeljen az elnök ellen.