Az ebolaveszélyről tart válságtanácskozást a WHO

Vészhelyzeti bizottságot hívott össze péntekre az Egészségügyi Világszervezet, egy ausztrál kutató új gyorstesztet fejlesztett ki a vírus kimutatására

MH/MTI – 2018.05.17. 14:09 –

Vészhelyzeti bizottságot hívott össze péntekre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Kongói Demokratikus Köztársaságban elharapódzni látszó ebola nemzetközi kockázatainak megvitatására - jelentette be csütörtökön Genfben Chistian Lindmeier, a szervezet szóvivője.

A bizottság arról fog határozni, hogy nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánítja-e a kongói helyzetet, ami nagyobb nemzetközi beavatkozást, több erőforrás mozgósítását vonhatja maga után - húzta alá Lindmeier.

Gyorstesztet fejlesztettek ki az ebolavírus kimutatására

"Ez a vizsgálat mintegy 30 percet vesz igénybe. Egyszerű vérvétel után a mintát a helyszíne megvizsgálják, és az orvosok azonnal tudják, hogy az embereknek szükségük van-e kezelésre, megfigyelésre vagy karanténra - mondta Ameh James, az ausztráliai Sunshine Coast Egyetem (USC) kutatója, a gyorsteszt létrehozója. 

A teljes tesztidő kulcsfontosságú tényező a betegség kezelésében, mivel a mintavétel után a pácienst hazaküldik és mintegy három napot kell várakoznia az eredményre. Ezalatt könnyen megfertőzheti családját és másokat - magyarázta a szakember, aki a Virology Journal című folyóiratban mutatta be munkáját.

A szakember szerint most az a legfontosabb, hogy anyagi támogatást szerezzen kutatásaihoz, hogy a szükséges felszerelést eljusson az érintett térségekbe és kiképezzék az embereket azok használatára, ezzel megakadályozzák a fertőzés terjedését. "Adatokat is fogunk gyűjteni ahhoz, hogy megszerezhessük a hatósági engedélyt a teszt használatára járvány esetén" - tette hozza       

A vérzéses lázzal járó súlyos betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, legvalószínűbb, hogy denevérek terjesztik. A fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés útján terjed. A betegség halálozási aránya egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A legsúlyosabb ebolajárvány több mint 11 300 halálos áldozattal járt 2014-15-ben Nyugat-Afrikában. A Kongói Demokratikus Köztársaságban az ebola újabb megjelenése az elmúlt napokban 23 ember életét követelte.