Izrael ismét bombázta a Gázai övezet Hamász-létesítményeit

A légicsapásokat megtorlásul hajtották végre

MH/MTI – 2018.05.17. 07:37 –

Az izraeli légierő csütörtök hajnalban ismét csapást mért a Hamász gázai övezeti létesítményeire, válaszul az övezetből izraeli területet ért géppuskatűzre.

A hadsereg közlése szerint az izraeli vadászgépek a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista szervezet "terrorista infrastruktúrájának" hét épületét támadták a palesztin terület északi részén, ebből négyet egy katonai komplexumban, további hármat pedig egy fegyvergyártással kapcsolatos helyszínen.

A légicsapásokat megtorlásul hajtották végre, arra válaszul, hogy a Gázai övezetből nehézgéppuskatűz érte az övezet északi végénél található izraeli települést, Szderótot. Előzőleg szerdán egy izraeli páncélos már tűz alá vette a Hamász egy támaszpontját.

Az izraeli biztonsági erők hétfőn 60 embert lőttek le a Gázai övezet határkerítésénél tüntető és a kerítésen áttörni próbáló palesztinok közül. A hadsereg állítása szerint az agyonlőtt palesztinok többsége az Izrael által terrorszervezetnek tartott palesztin Hamász mozgalom tagja volt. A Hamász hétfőn több tízezer palesztint mozgósított, hogy a határon tüntessenek a Földközi-tenger partján található keskeny földsáv izraeli és egyiptomi blokádja, valamint az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe történt áthelyezése ellen.
Az izraeli hadsereg sokak szerint aránytalan fegyverhasználata széles körű nemzetközi felháborodást váltott ki.

Óriási a bizonytalanság a gázai összecsapások nyomán - mondta N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet-szakértő az M1 aktuális csatornán csütörtökön. A konfliktusok kiújulásának oka lehet Izrael állam megalapításának 70. évfordulója, az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe helyezése, illetve, hogy palesztin oldalon teljesen kilátástalannak látják a helyzetet - magyarázta a szakember.

Az 1990-es évek elején ígéretesnek tűnő békefolyamatot 1995-ben megszakította Jichák Rabin izraeli miniszterelnök megölése, amelyet egy izraeli merénylő követett el. Az utóbbi években pedig az arab tavasz nyomán destabilizálódott a térség: Szíriában, Jemenben, Líbiában polgárháborús helyzet van, Egyiptomban gyors egymásutánban két forradalom zajlott le, Tunéziában is törékeny az átalakulási folyamat. Ezek az események elvonták a figyelmet az izraeli- palesztin rendezésről, "egy kicsit mindenki belefáradt", pedig mindkét népnek óriási traumát okoz az évtizedek óta zajló véres konfliktus - mutatott rá N. Rózsa Erzsébet.