Csoma Mózes: Nincs veszélyben a Trump–Kim-találkozó

„Az a véleményem, hogy az északiak csak taktikáznak”

Veczán Zoltán – 2018.05.17. 03:31 –

Az a véleményem, hogy az északiak csak taktikáznak – kommentálta lapunknak Csoma Mózes Korea-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa Phenjan fenyegetését a veszélybe került június 12-i szingapúri találkozóról Kim Dzsongun és Donald Trump amerikai elnök között.

Csoma Mózes- Mi folyik itt? Az északiak eddig úgy tűnt, hogy mindent lenyelnek. Vége lenne a mosolydiplomáciának?

- Phenjan Szöullal most már kifejezetten jó viszonyt fejlesztett ki, visszanyúlva a kétezres évek elejei enyhülési hagyományokhoz. Ami a fenyegetőzést kiváltotta, az a Washington-Phenjan relációt érinti a jelenleg zajló amerikai-dél-koreai légi hadgyakorlat. Phenjan úgy érezte, hogy rengeteg gesztust tett a viszony javítása érdekében – például a szabadon engedett foglyok vagy a nukleáris kísérleti telep bezárásának sürgetése –, és pozitívabb véghajrát várt a Trump-Kim csúcs előtt. Ezért elvárták volna, hogy az amerikaiak rugalmasabbak legyenek a hadgyakorlatok terén.

-   S valóban veszélybe került a csúcs?

-   Az északiak inkább csak taktikáznak – ez egyébként egy kedden korábban lemondott északi-déli vöröskeresztes egyeztetés után történt – üzenhetnek vele például a délieknek, hogy segítsenek közvetíteni Washington felé aggodalmaikat. Mindkét Korea és az amerikai fél is érdekelt a Trump-Kim találkozó létrejöttében, s igazán akkor vehetnénk komolyan ezeket a figyelmeztetéseket, ha nem a KCNA hírügynökség kommentárjában jelenne meg, vagy egy helyettes külügyér mondaná, hanem a párt, vagy maga Kim Dzsongun.