Az utak megújítása cégek letelepedését segíti elő

Átépülnek az országhatárhoz vezető állami szakaszok

Putsay Gábor – 2018.05.17. 02:52 –

Európai uniós és költségvetési pénz is jut Kelet-Magyarországon az alsóbbrendű utak megújítására, és autóbuszöblök építésére.

utepites
Mintegy száz kilométer hosszan negyven útszakasz újul meg még idén Bács-Kiskun megyében több mint tízmilliárd forint hazai és európai uniós forrásból – közölte tegnap Kecskeméten Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója. Mint azt a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (Top) pályázata a közlekedési infrastruktúra fejlesztése a helyiek közlekedését, valamint a vállalkozások letelepedését támogatja. A pályázat a négy és öt számjegyű mellékutak, illetve az országhatárhoz vezető állami közutak fejlesztését teszi lehetővé. Bizonyos útszakaszokon, ahol a burkolat szélessége nem éri el a minimális hat métert, ott szélesítenek, valamint autóbuszöblöket építenek, illetve újítanak fel. Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a Top keretéből a megyében nagyjából 32 kilométer hosszan 16 útszakaszt újítanak meg mintegy 4,1 milliárd forintból. A magyar költségvetés forrásaiból 6,3 milliárd forint értékben végeznek további útfelújításokat, ami 22 szakaszon összesen 53 kilométert jelent. Ezen kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját forrásából további két útszakaszt újít fel.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint 10,5 milliárd forint részben európai uniós forrásból mintegy 126 kilométer útszakasz újul meg várhatóan még az idén, de legkésőbb a jövő év elejére mintegy harminc munkaterületen – közölte tegnap a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója. Vántsa Zoltán elmondta: a Top keretében több mint 46 kilométer út újul meg mintegy 2,5 milliárd forintból, több mint nyolcmilliárd forint hazai forrásból csaknem nyolcvan kilométer út rekonstrukciójára kerül sor.