Gyarapítani szükséges a pénzügyi ismereteket

„Tudnunk kell számolni, tervezni és felismerni”

Putsay Gábor – 2018.05.17. 02:41 –

Ahhoz hogy az emberek pénzügyi biztonságban érezzék magukat, fejleszteni kell a pénzügyi ismereteiket. Az nem elég, hogy képesek a pénzt elkölteni, tudniuk kell számolni, tervezni, felismerni a lehetőségeket és kezelni a kockázatokat – hangsúlyozta tegnap Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke előadásában a Pénzügyi tudatosság és szociális biztonság című konferen­cián.

Az ÁSZ évek óta elkötelezte magát a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése mellett, ezért az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi és közteherviselési ismeretei bővüljenek. Az ÁSZ elnöke szerint éppen ezért előremutató, hogy hazánkban is nemzeti stratégiában határozták meg a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését, hiszen a pénzügyi ismeretek fejlettsége pozitív hatással van mind az egyénre, mind az államra, mind a pénzügyi intézményekre.
Domokos László kiemelte, hogy nagyobb valószínűséggel kerülik el a kockázatos anyagi döntéseket azok a háztartások, amelyek fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkeznek. Makroszinten pedig a magasabb pénzügyi tudatossággal rendelkező társadalom az ország pénzügyi helyzetét is stabilabbá teszi, javul az életminőség, valamint a létbiztonság. Ezzel együtt aggasztó, hogy Magyarországot még mindig a pénzügyi ismeretek, a tervezés és az előrelátás hiánya jellemzi.