Manchester az angol labdarúgás fővárosa

Premier League. A Manchester City halmozta a rekordokat a Premier League 2017–2018-as idényében, csalódást keltett ellenben a Chelsea és az Arsenal

RR – 2018.05.17. 01:52 –

A Manchester City átírta a Pre­mier League rekordjainak könyvét, de nem ez az angol élvonal 2017–2018-as idényének egyetlen különlegessége: huszonkét év után először nincs sem a Chelsea, sem pedig az Arsenal a legjobb négy között.

Manchester-CityPep Guardiola (jobbra) vezetésével a Manchester City több csúcsot megdöntött (Fotó: Reuters/John Sibley)
Az angol bajnokság szezonja előtt a két manchesteri csapatot és a címvédő Chelsea-t emlegették a fogadóirodák a Premier League legnagyobb favoritjaként. Az elemzők megjegyezték, hogy José Mourinho
eddig minden klubjánál bajnoki címet nyert az ott töltött második idényében.

A harc aztán csak rövid ideig volt harc. Miután a Pep Guardiola által irányított City szeptemberben az élre állt, utána már nem is engedte át másnak a vezetést. A katalán menedzser pályafutása során először érte el csapatával a százpontos határt, mindössze 153 percen keresztül voltak hátrányban az egész idényben – ez is rekord. A Premier League történetében még soha nem aratott egy csapat ennyi idegenbeli győzelmet (16), nem szerzett ennyi pontot (50), s nem zárt ilyen remek gólkülönbséggel (+79). Elképesztő
mennyiségű gólt (106) szerzett, ilyen sokat nem ért el senki az angol élvonalban a Tottenham 1960–1961-es 115 gólja óta.

Szinte nem akadt gyenge pont a bajnokcsapatban, Kevin De Bruyne, a gólpassz-király versenyben volt az Év játékosa címért, a hivatásos játékosok szavazásán Kyle Walker, Nicolas Otamendi, De Bruyne, David Silva és Sergio Agüero is bekerült a legjobb tizenegybe. A nyáron igazolt brazil kapusnál, Édersonnál csak David De Gea teljesített több kapott gól nélküli mérkőzést.

Miben változott a City az előző évhez képest? Leginkább abban, hogy hatékonyabb lett a támadójáték (26 góllal többet szerzett a csapat, mint egy évvel korábban), de köszönhetően a csaknem 200 millió fontos beruházásnak, szilárdabb a védelem, amely az előző szezon 39 góljához képest csak 27 gólt kapott. Ez a produkció jobb, mint a Mancinivel 2011–2012-ben elért 93–29-es gólkülönbség.

Még egy döbbenetes tény: a gólpasszlistán az első négy hely a Ciyté: De Bruyne, Sané, Silva és Sterling. A Manchester United magabiztosan lett második, novemberben és márciusban szerepelt a legjobban. De Gea volt a csapat legjobbja, ő és Nemanja Matic szerepeltek több mint háromezer percet a szezonban. További öten (Smalling, Pogba, Young, Valencia és Lukaku) játszottak még kétezernél percnél többet, ők alkották a csapat magját. Az élcsapatok közül a United a legnagyobbat lépett előre helyezését tekintve az előző idényhez képest, amelyben hatodik volt.

A Tottenham egymást követő harmadik évben zárt az első háromban, igaz, bajnoki címet egyszer sem nyert, de így is a mostani a legsikeresebb periódusa a Pre­mier League-ben. Három éven belük három dobogó – erre éppen 55 éve volt példa a klub életében. Pedig sok gondja volt Mauricio Pochettinónak. Legjobb játékosa, Harry Kane, aki annak ellenére is elérte – pályafutása során először – a Pre­mier League-ben a harminc –, minden sorozatot tekintve a negyvengólos határt, hogy sérülése miatt heteken kihagyni kényszerült, azt mondta: a sok gond, sérülés miatt a mostani harmadik hely Pochettino edzői pályafutásának legnagyobb teljesítménye.

Nagyszerű szezont zár (jelen időben, hiszen még a BL-döntő hátra van) Jürgen Klopp Liverpoolja, amely a Salah, Firmino, Mané hármassal tündökölt.

Az egyiptomi Mohamed Salah 32 gólja rekord a 20 csapatos bajnokságok történetében. A gólátlaga jobb, mint Andy Cole (1994) és Alan Shearer (1995) 34 találata a 22 csapatos szezonokban.
Az AS Romától igazolt egyiptomi sztár kapta meg az Év játékosa címet a hivatásos játékosoktól és az újságíróktól is.

Csalódást keltett a Chelsea és az Arsenal is, előbbi Antonio Conte második angliai idényében bajnokként ötödik lett, utóbbi az előző idény után ismét nem tudott BL-indulást jelentő helyen zárni. Ez Arsene Wenger állásába került.