Orbán Viktor Szófiába érkezett az EU-csúcsra

A kormányfő néppárti vezetőkkel egyeztetett

MH/MTI – 2018.05.16. 17:49 –

Orbán Viktor miniszterelnök megérkezett Szófiába, ahol részt vesz az EU és a nyugat-balkáni országok csütörtöki csúcstalálkozóján - tudatta a bolgár fővárosban Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

OV-szófia576Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) ülésére érkezik Szófiában az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtti napon - MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Szerdán délután a kormányfő programja az Európai Néppárt csúcstalálkozóján kezdődött, majd kétoldalú megbeszéléseken egyeztetett a testvérpártok vezetőivel európai kérdésekről .

A kormányfő találkozott Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökkel, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetőjével. "Régi barátjával, a Fidesz régi támogatójával" az európai politika aktualitásairól tanácskoztak - tette hozzá Havasi Bertalan, aki azt is elmondta, hogy a magyar miniszterelnök tárgyalt a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) vezetőjével, Sybrand van Haersma Buma képviselővel, akivel megállapították, hogy hasonlóan gondolkodnak az EU előtt álló kihívásokról, a migrációról és a társadalmi alapértékekről.  "Európa jövője csak a keresztény kultúra megőrzésével képzelhető el" - szögezték le. 

A sajtófőnök tájékoztatása szerint Orbán Viktor tárgyalt Hrisztijan Mickoszkival, a konzervatív macedón VMRO-DPMNE párt vezetőjével is, akivel a Nyugat-Balkán európai integrációjáról beszéltek. 

A miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország támogatja Macedónia mielőbbi európai uniós csatlakozását - tette hozzá Havasi Bertalan.

 

A  nyugat-balkáni csúcstalálkozó munkaüléseire, valamint a V4-miniszterelnökök külön egyeztetésére csütörtökön kerül sor, emellett Orbán Viktor több kétoldalú tárgyalást is folytat majd európai vezetőkkel - közölte Havasi Bertalan.

A szófiai csúcstalálkozó célja, hogy új lendületet adjon az EU és a Nyugat-Balkán kapcsolatainak. A csúcstalálkozó résztvevői arra törekednek, hogy megerősítsék az EU elkötelezettségét a nyugat-balkáni partnerek mellett, és arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy a térség az európai családhoz tartozik. 

Emellett el akarják mélyíteni az EU és a Nyugat-Balkán közötti infrastrukturális és digitális összeköttetéseket, valamint szorosabb együttműködést akarnak kialakítani a közös kihívások kezelésében, így a biztonság, a migráció, a geopolitikai fejlemények és a jószomszédi kapcsolatok tekintetében.

A csúcstalálkozón az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőin túl a hat nyugat-balkáni partner, azaz Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Macedónia és Koszovó vezetői vesznek részt. A találkozó házigazdája Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnöke.