Róháni: Trump elszámította magát

Az Egyesült Államok sem kényszerrel, sem szankciókkal, sem kardcsörtetéssel nem érheti el, hogy Irán engedjen a nyomásnak atom- és rakétaprogramját illetően - szögezte le a perzsa ország elnöke

MH/MTI – 2018.05.16. 14:37 –

Donald Trump amerikai elnök félreismerte Iránt, mert azt hitte, hogy az iszlám köztársaság felmondja a 2015-ös többhatalmi nukleáris egyezményt, miután az Egyesült Államok kilépett belőle - mondta Haszan Róháni iráni elnök szerdán.

 "Trump kijátszotta az első kártyáját, de elszámította a második lépést, mert Irán nem követte tervét" - idézte az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség az államfőt.

Teherán úgy döntött, hogy megpróbálja megmenteni az atomalkut annak fennmaradó öt aláírójával, Oroszországgal, Kínával, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal együtt. Róháni szerint országa bölcsen válaszolt Trump lépésére, és "megmutatta a világnak, hogy Irán válságokban nem érzelmeit követve, hanem észszerűen és tárgyilagosan" viselkedik.

 

A politikus mindemellett figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok sem kényszerrel, sem szankciókkal, sem kardcsörtetéssel nem érheti el, hogy Irán engedjen a nyomásnak atom- és rakétaprogramját illetően.
    "Az iráni nemzet ellenáll az amerikaiak összeesküvésének" - húzta alá.
    Róháni a teheráni kormány szerdai ülésén felszólította politikustársait, hogy ne használják belpolitikai csatározásokra az atomvitát, és tömörüljenek egységbe az amerikai fenyegetésekkel szemben.
    Trump döntése a Nyugattal szemben amúgy is gyanakvó és ellenséges iráni keményvonalasok malmára hajthatja a vizet. Teheráni körökben azt rebesgetik, hogy sokan szívesen látnák a reformer Róháni bukását. A politikus további sorsa szakértők szerint azon múlhat, hogy mit sikerül elérnie az atomalku ügyében a következő időszakban.
    Az iráni elnök emellett elítélte, hogy Izrael palesztinokat gyilkolt a Gázai övezet határán.
    "A palesztinok az otthonukért harcolnak" - mondta. "Mindig is ki fogunk állni az agresszorok és elnyomók ellen, és hiszünk benne, hogy a végső győzelem az elnyomottaké és a palesztinoké" - tette hozzá.
    Szerdán több száz iráni diák tüntetett az amerikai nagykövetség egykori épülete előtt, hogy hangot adjon Izraellel és az Egyesült Államokkal szembeni dühének. A tömeg zászlókat égetett és azt kiáltozta, hogy "Halál Amerikára! Halál Izraelre!".