Ismét az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött Phenjan

A kommunista ország vezetése vonakodik atomfegyverei teljes leszerelésétől

MH/MTI – 2018.05.16. 07:59 –

Phenjan ismét az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött, ezúttal arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli tőle, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője a Fox News amerikai hírcsatornának szerdán adott interjúban kijelentette: "az elnök készen áll, ha sor kerül a találkozóra. Ha nem, folytatni fogjuk a lehető legnagyobb nyomásgyakorlást" Észak-Koreára.

A KCNA észak-koreai hírügynökség helyi idő szerint szerda hajnalban azt közölte, hogy Phenjan lemondja a június 12-ére Szingapúrba kitűzött csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között a most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt. 

 

Pár órával később egy észak-koreai külügyminiszter-helyettes jelezte, lemondják a találkozót, ha Washington ragaszkodik ahhoz, hogy semmisítsék meg minden atomfegyverüket. Ha az Egyesült Államok megpróbálja "kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor (...) felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet" - mondta Kim Kje Gvan.

Nem csak emiatt akarják lemondani

Dél-Korea és az Egyesült Államok folytatja Max Thunder fedőnevű hadgyakorlatát, dacára annak, hogy Phenjan azzal fenyegetőzött: emiatt meghiúsulhat Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozója. A dél-koreai védelmi minisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy Szöul és Washington véleménye ebben nem tér el.

Reményét fejezte ki szerdán az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó létrejöttével kapcsolatosan az éppen Brüsszelben tartózkodó ENSZ-főtitkár. A többek között Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatóján António Guterres elmondta: reméli, hogy a "józan ész kerekedik felül", és sor kerül a csúcstalálkozóra, amely - szintén reményei szerint - sikeres lesz.

 "A hadgyakorlat célja a pilóták kiképzésének javítása, és nem egy támadási operatív terv vagy feladatok begyakorlása" - közölte a minisztérium. 

A péntek óta Dél-Korea területén zajló kéthetes légi hadgyakorlatot minden évben megtartják. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség helyi idő szerint szerda hajnalban közölte, hogy Phenjan lemondhatja az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót a hadgyakorlat miatt, amely szerinte egy Észak-Korea elleni invázió főpróbája.

Kína ellenzi a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot, és kompromisszumra szólít

Peking ellenzi a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat megtartását, és a Koreai-félsziget békéjének megteremtésére kéri az Egyesült Államokat és Észak-Koreát, arra biztatja őket, hogy kössenek kompromisszumot a feszültség enyhítésére - közölte sajtótájékoztatóján szerdán a kínai külügyi szóvivő.

"Egy olyan helyzetben, amikor a félsziget békéjének megteremtése kulcsfontosságú lehetőséghez jut, valamennyi érintett félnek, de különösen Észak-Koreának és az Egyesült Államoknak engedékenynek kell lennie" - Lu Kang szóvivő. Peking álláspontja szerint mindkét országnak tartania kell magát a "kölcsönös befagyasztás" tervéhez, vagyis ahhoz, Észak-Korea véget vet a rakéta- és atomkísérleteinek, Dél-Korea és az Egyesült Államok pedig lemond a közös hadgyakorlatról.

Lu Kang szerint Peking azt várja a felektől, hogy teremtsenek ideális feltételeket a tervbe vett csúcstalálkozóhoz, és kerüljék azokat a lépéseket, melyek tovább fokoznák a feszültséget. Kína reméli, hogy a két Korea tartja magát a panmindzsoni nyilatkozat szellemiségéhez, és tiszteletben tartja egymás jogosan felmerülő aggályait a bizalmon alapuló kétoldalú kapcsolatok elmélyítésének érdekében - tette hozzá a szóvivő.