Fellélegeztek a vetések

A meleg miatt a kiszáradás veszélye fenyegette az őszi kalászos növényeket és a tavasszal vetett gabonaféléket, megváltásként jött az aranyat érő májusi eső

Ambrus Ádám – 2018.05.16. 01:12 –

Ha továbbra is lesznek még záporok, és folytatódik ez a tendencia, akkor idén jó erős közepes gabonatermés várható az országban – nyilatkozta lapunknak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

vetés 20180516 Problémát okozhat, hogy a hosszan tartó tél után tavaszi átmenet nélkül beálltnyár miatt hirtelen kezdtek növekedni a kalászosok (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az elmúlt hetek szokatlanul meleg időjárása miatt a kiszáradás veszélye fenyegette az őszi kalászos növényeket és a tavasszal vetett gabonaféléket, megváltásként jött az aranyat érő májusi eső – mondta el lapunknak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Hozzátette, hogy tulajdonképpen már aszályról beszélhettünk azokon a területeken, ahol a belvizek nem okoztak gondot, de most már talán fellélegezhetünk – fogalmazott a szakértő. Az öntözőrendszerek és a kultivátorok működése mellett, amelyek meglazítják a talajt és elzárják a pórusokat, így a talaj jobban megtartja a vizet. A mostani esőzések alkalmával átlagosan öt és húsz milliméter között esik alkalmanként a csapadék, ami nem számít soknak, ám nagyon hasznos.

Vancsura József elmondta azt is, hogy a meteorológusok egész hétre esőt jósoltak, ami szintén nagyon kell a növényeknek, és a hőmérséklet csökkenése is kifejezetten jót tesz. Problémát jelent, hogy a hosszan tartó tél után tavaszi átmenet nélkül hirtelen beállt nyár miatt olyan hirtelen növekedésbe kezdtek a kalászosok, hogy lazább a szövetük, így a viharosabb időben megdőlnek. Több veszély is leselkedhet még az idén a gabonafélékre, például a légköri aszály augusztusban, amely gondot okozhat a kukoricatermés esetében, sőt akár teljesen el is viheti, és a búzánál is előfordulhat probléma, például megszorulhat a szem éréskor, de – amint mondja a szakértő – korai lenne még efféle jóslásokba bocsátkozni. Ha továbbra is lesz még aranyat érő eső, akkor idén egy jó erős közepes gabonatermés várható az országban – tette hozzá a tiszteletbeli elnök. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet tegnap közzétett tanulmányából kiderült, hogy az öntözött területek a szántóföldi kultúrákban 64 ezer hektárról csaknem a hatszorosukra növekedhetnének az öntözésfejlesztésnek köszönhetően.