Szellemesen is lehet beszélni komoly tudományokról

A 21. századi ember mindinkább azokat a tudósokat kedveli, akik inspirálóan, izgalmasan és akár abszurd humorral fűszerezve tudják előadni mondanivalójukat

Sárdi Krisztina – 2018.05.16. 01:08 –

A FameLab nemzetközi tudománykommunikációs verseny célja, hogy megtalálja azokat a fiatal tudósokat, akik közérthetően és izgalmasan tudnak beszélni akár olyan nehéz témákról is, mint például a differenciálszámítás.
Hétfőn rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémia székházának dísztermében a FameLab nemzetközi tudománykommunikációs verseny döntő fordulóját, amelyen kiderült: hazánk és a határontúl fia-tal tudósai közül Kis-Tóth Ágnes matematikus és asztrofizikus képviselheti Magyarországot a nemzetközi megmérettetésen júniusban az angliai Cheltenham Science fesztiválon. Az ELTE Atomfizika Tanszékének doktorandusza a fekete lyukakat láthatatlan csecsemőkkel összehasonlító, színes, vicces és közérthető előadásával vitte el a fődíjat. A négytagú, szaktekintélyekből álló zsűri második hellyel és az ezzel járó tetszőlegesen választható, finanszírozott konferencia-részvétellel jutalmazta Rózsa Lajost, az MTA ökológus-biológus kutatóját, a fejtetvek hasznosságát abszurd humorral bemutató beszédéért. Mellettük a Miskolci Egyetem vegyésze, a kárpátaljai Fiser Béla részesült elismerésben: az online szavazás eredményeként kiderült, az ő előadását szerették legjobban a versenyt a helyszínen vagy interneten figyelemmel követő nézők. A szagérzékelésünket kézzelfoghatóan és izgalmasan magyarázó molekulatervező a National Geographic magazinban kap publikálási lehetőséget.

Amint azt lapunkban korábban már megírtuk, a FameLab a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait, azokat a tudósokat, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni olyan – az előbbiekhez hasonló – témákról, mint az EKG és a szívműködés összefüggése, a paraziták viselkedése vagy a semmi definíciója. Ez napjainkban azért kiemelkedően fontos, mert csak így lehet küzdeni az elszaporodó áltudományos hírek ellen. A komoly tudomány is lehet szórakoztató – hangsúlyozta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a magyarországi döntő megnyitásakor.

A verseny során a résztvevőknek minden fordulóban három percük van arra, hogy bemutassák saját kutatásuk vagy tudományterületük egy szegmensét közérthetően, stílusosan és élvezetesen. A zsűri a szakmai minőség mellett az érthetőséget és a személyes karizmát is értékeli. Az első FameLabet az angliai Cheltenham Tudományos Fesztivál szervezte 2005-ben, 2007-től a British Council közreműködésével a verseny nemzetközi lett. Eddig több mint kilencezer fiatal kutató vett részt rajta a világ minden tájáról. Idén huszonkilenc országban rendeznek helyi versenyeket Európában, Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában, Kis-Tóth Ágnes tehát huszonnyolc társával fog versengeni a világ legérthetőbben előadó tudósa címért.