„Az lesz a feladatom, hogy a nemzeti együttest visszavezessem a világ és Európa tetejére”

Labdarúgás. Roberto Mancini veszi át az olasz labdarúgó-válogatott irányítását, és szeretné méltóképpen elbúcsúztatni Gianluigi Buffont

RR – 2018.05.16. 01:01 –

Eldőlt: Roberto Mancini irányítja a jövőben az olasz labdarúgó-válogatottat. Tegnap már alá is írta új szerződését a szövetséggel, a FIGC-vel. Az edző közös megegyezéssel szerződést bontott a szentpétervári Zenit csapatával, amelyet tavaly nyár óta irányított.

Roberto Mancini 20180516

Mancini lett az új olasz futballkapitány. A vezető olasz sportlapok szerint szerződése a 2020-as Európa-bajnokság végéig szól majd, és 2022 nyaráig meghosszabbítható. A kontraktus évi kétmillió eurós (630 millió forint) alapfizetést tartalmaz. Nincs sok idő az első mérkőzésig, a Squadra Azzurra nem egészen két hét múlva, május 28-án már mérkőzést játszik a szaúd-arábiaiakkal. Még mindig nehéz hozzászokni: a két gárda közül az azúrkékeknek vannak „távolabbi” céljaik.

Mancini ugyanakkor már hetek óta tudja, hogy ő lesz az új kapitány, csak meg kellett várni, hogy felbonthassa szerződését előző munkaadójával, a szentpétervári Zenittel. Korábban a török Galatasaraynál tett rövid kirándulásától eltekintve olasz (Fiorentina, Lazio, Internazionale) és angol (Manchester City) kluboknál-klubnál dolgozott. Három országban négy bajnoki címet és hat kupagyőzelmet szerzett. Lapvélemények szerint a döntő érv mellette – szemben játékosként és edzőként hozzá hasonlóan sikeres jelölttársaival, Carlo Ancelottival és Antonio Contéval – elsősorban az volt, hogy az első pillanattól kezdve érzékeltette, hogy nagyon szeretné megkapni a feladatot, szívesen irányítaná a válogatottat. Elérzékenyülten mondta a kinevezése után: „Nagyon boldog vagyok, s örülök, hogy a szüleim is azok. Azt hiszem, egy edző számára hazája szövetségi kapitányának lenni a legszebb feladat. Az lesz a feladatom, hogy a nemzeti együttest visszavezessem a világ és Európa tetejére.”

Nem üres a szólam, amit elmondott, mert nagyon jelentős fizetésről mondott le azért, hogy az olasz válogatott élére kerülhessen. Korábban felvetődött már, hogy kinevezése esetén korábbi válogatott játékosok segíthetik a munkáját. Minden bizonnyal az egyik segítője Andrea Pirlo lesz. Mancini szeretné méltóképpen elbúcsúztatni Gianluigi Buffont, aki a svédek elleni világbajnoki pótselejtezős kudarc után lemondta a válogatottságot, s talán vissza is vonul az idény végén. Az új kapitány a júniusi hollandok elleni torinói mérkőzésben remek alkalmat lát arra, hogy az olasz futball tisztelegjen Buffon előtt. A kapus még nem nyilatkozott, de korábbi reakciói alapján az sejthető, hogy nem akar ünneplést.

A játékosként harminchatszoros válogatott, a Bologna, a Sampdoria, a Lazio, majd rövid ideig a Leicester City mezét viselő egykori csatárból lett kapitány feltett szándéka, hogy Mario Balotellivel erősíti meg csapata támadósorát. „Mario olasz játékos. Mindenképpen beszélni fogok vele. Az egyike azoknak, akiket újra meg kell néznünk” – nyilatkozta az új szakvezető. A 2012-es Eb-ezüst olasz hőse, Balotelli négy éve, a 2014-es világbajnokság óta nem szerepelt a Squadra Azzurrában, de legutóbbi klubjában, az OGC Nice-ben kifejezetten jó formában játszott. Mancini jól ismeri, az Interben és a Manchester Cityben is nyertek együtt bajnokságot, s nem meglepő, hogy visszahívná a válogatottba.

Az ötvenhárom éves Mancini Gian Piero Venturát követi a kapitányi poszton, akinek azután kellett távoznia, hogy a csapata nem jutott ki az oroszországi világbajnokságra. A nemzeti együttest azóta – ideiglenes megbízással – Luigi Di Biagio irányította.


Neuer és Özil egyelőre igen, Götze nem

Manuel Neuer, Mesut Özil és az utóbbi hetekben sérült Jerome Boateng is bekerült a német válogatott bő világbajnoki keretébe. A gyógyulgató Neuer egyelőre negyedik számú kapus, és csak akkor lesz a huszonhármas keretben, ha tud védeni az előkészületi mérkőzéseken. Joachim Löw szövetségi kapitány kihagyta a legutóbbi világbajnokságot eldöntő gól szerzőjét, Mario Götzét. Egyetlen újoncot nevezett be, Nils Petersent, a Freiburg csatárát. Az egyelőre huszonhét fős keret tagjai közül mindössze kilencen (Neuer, Boateng, Ginter, Hummels, Draxler, Khedira, Kroos, Müller, Özil) vettek részt 2014-ben a brazíliai tornán. Löw egyébként tegnap a következő vb végéig, 2022 nyaráig meghosszabbította szerződését a Német Labdarúgó-szövetséggel.